Головне

Ілля Кваша: "На чемпіонаті України хочу перемогти більш, ніж переконливо"

01.02.2011 08:41 844 0
Ілля Кваша: "На чемпіонаті України хочу перемогти більш, ніж переконливо"

У вівторок, 1 лютого, у столичному басейні Збройних сил стартує чемпіонат України зі стрибків у воду.

"Чемпіон" побував на тренуванні учасників внутрішньої першості, де поспілкувався з бронзовим призером Олімпійських Ігор у Пекіні, п'ятиразовим чемпіоном Європи Іллею Квашею про його плани на найближче майбутнє.

- Ілле, на тренуванні ти видаєш невдоволення своїми стрибками, навіть якщо вони тобі вдаються. Чому так?

- Тому що бути постійно задоволеним своїми результатами було б неправильно. Ми тільки-но завершили підготовку до внутрішньої першості, десь дається взнаки втома. На чемпіонаті України ми будемо виступати за формулою проведення чемпіонату Європи - три дні поспіль.

Приблизно за таким сценарієм ми проводили і тренування. Сьогодні - третій день, і у мене все виходить тільки на перший погляд. Є деталі, які треба підтягти та бути готовим до такого навантаження, і, попри втому, три дні поспіль показувати свої найкращі стрибки.

- Напередодні березневого чемпіонату Європи, яку мету ставиш перед собою на чемпіонаті України?

- На чемпіонаті України, як і на всіх інших змаганнях, я ставлю собі за мету перемогу. Точніше, сама перемога не є першочерговою ціллю. Я хочу впевнено виконати ті стрибки, які готую на чемпіонат Європи. І якщо мені це вдасться, то для перемоги на внутрішній першості суми балів за складність буде достатньо.

- Тобто, доведеться змагатися із самим собою?

- Я не був би таким категоричним. Суперники на чемпіонаті України триматимуть фаворитів у тонусі, адже внутрішня першість - це офіційний відбір головної команди на чемпіонат Європи, і кожен хоче скористатися своїм шансом.

- Ти будеш ускладнювати свою програму у порівнянні зі зразком програми минулого сезону?

- Я не можу вам сказати за "синхрон", але в індивідуальних змаганнях я виконуватиму свою найскладнішу програму. У стрибках у воду з метрового трампліна я три роки поспіль ставав чемпіоном Європи, тож моя програма, напевне, є доволі складною і додавати немає сенсу. А у "синхроні" з Олексієм Пригоровим я ще не знаю, який ми стрибок готуватимемо на чемпіонат Європи. Три стрибки у нас є відпрацьовані, триває робота над четвертим.

- Але ж до чемпіонату України лишився усього день? Коли будете визначатися?

- Річ у тім, що Олексій тільки-но одужав від застуди і готовий не так добре, як того хотілося б. Та я думаю, що проблем не буде. Пам'ятаю, минулого року перед Кубком України ми тренувалися у парі всього лише три рази, і набрали таку суму балів у "синхроні", що з нею сміливо можна штурмувати світові п'єдестали. Ми знаємо можливості один одного, адже з дитинства стрибаємо у парі.

- Ти - п'ятиразовий чемпіон Європи! Де шукати мотивацію на континентальну першість?

- Я хочу здобути весь комплект із трьох золотих медалей чемпіонату Європи - у синхронному стрибку з Олексієм Пригоровим, а також стрибках з метрового та триметрового трамплінів! Цього мені жодного разу не вдавалося - минулого року у Будапешті був дуже близьким до такого здобутку, але не зміг стати найсильнішим на трьох метрах.

Звичайно, головний страт сезону - це чемпіонат світу, адже у Китаї ми здобуватимемо олімпійські ліцензії. Але континентальна першість, яку у березні прийматиме італійський Турин - це теж дуже престижний старт. Я хочу там довести, що не дарма мене вважають найсильнішим спортсменом Старого світу, що стрибає з метрового трампліна.

Також, хочу довести доречність своїх зазіхань на олімпійські медалі у стрибках з триметрового трампліна, адже один метр - це не олімпійський вид.

Коментарі ()