Головне

Збірна України в Ріо. Туристи і бійці

23.08.2016 11:36 4571 0
Збірна України в Ріо. Туристи і бійці

На Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро збірна України показала найгірший результат на Іграх за часів Незалежності України -11 медалей, дві з яких золоті, п`ять срібних та чотири бронзові. У результаті лише 31-е загальнокомандне місце.

Чемпіон спробує проаналізуати виступ українців в кожному виді спорту. Чи говорили ми б зараз про провал, якби десь нам трохи більше пощастило, десь нас не засудили?

Розпочинаємо за алфавітним покажчиком.

Бадмінтон

Шансів на медаль в цьому виді спорту в нас не було і поготів, а вихід до 1/8 фіналу Марії Улітіної - це вже досягнення.

Бокс

Абсолюнтний провал українців. Але це не стільки стосується спортсменів, як керівників Федерації. Після тріумфу в Лондоні (2-1-2) ми ледве назбирали чотири ліцензії в чоловічому боксі і одну в жіночому.

Нинішній президент ФБУ Володимир Продівус останні три роки більше вирішує свої бізнесові проблеми в Україні. На бокс грошей та часу вже не вистачає. Додамо, що в Лондоні з п`яти золотих нагород українці виграли дві в боксі...

Боротьба вільна

Деградація в результах у вільній боротьбі йде ще з Лондона, де єдину медаль для України виграв Валерій Андрійцев. У Ріо Валерій знову був близький до медалі, але програв сутичку за бронзу. Знову таки, отримана травма Валерієм не дозволила йому поборотися навіть за золото.

Мали шанс поборотися за бронзу Андрій Квятковський та Аліна Махиня-Стадник, які програли втішні сутички. У жіночій боротьбі залишилися лише сподівання, хоча можна поскаржитися на невтішний жереб, де українкам діставалися майбутній призери та переможці Ігор.

Боротьба греко-римська

Тут у нас була одна надія - Жан Беленюк. Він наші сподівання виправдав, але на заваді стали судді, які у фіналі відібрали перемогу в українця і віддали золото росіянину. Потенційне золото.

Важка атлетика

Тут надій було чимало, але результат невтішний. Без медалей. Складалося враження, що українці просто не готові до рівня Олімпіади, і про це свідчать їх результати - лише Ірина Деха в топ-5. Для збірної з восьми атлетів - абсолютний провал.

Велоспорт

Велоспорту в Україні приділяється останнім часом багато уваги, а результат в Ріо жалюгідний. Наші надії на медалі від Ганни Соловей, Андрія Гривко та Яни Беломоіної - це лише 20-те, 18-те та 9-те місця, відповідно. Якщо не провал, то марні сподівання і витрачені кошти.

Академічне веслування

В академічному веслуванні були деякі надії. Жіноча четвірка-парна були близькою до бронзи, але лише четверта. Один з видів спорту, де Україна має виділяти більші гроші на розвиток і результат буде 100%.

Веслування на байдарках та каное

Напевно, один з найстабільніших видів спорту, яки має отримувати фінансування на найвищому рівні. Стабільні медалі на останніх Олімпіадах. Золото Юрія Чебана, бронза Тараса Міщука та Дмитра Янчука та четверті місці в байдарці двійці та четвірці і п`яте місце в каное-одиночці. Ось, де потенціал і справжні бійці. Причому, такі результати на вісьмох спортсменів.

Веслувальний слалом

Екзотичний для нас вид спорту і лише одна представниця України - Вікторія Ус, яка дійшла до півфіналу.

Вітрильний спорт

Після втечі в Росію Ольги Масливець та Максима Оберемка наші результати стабільно знизу. Хоча раніше у цьому виді спорту ми завжди мали шанси на медалі. У Ріо результати українців були далекими навіть від середніх. Вид спорту дорогий, і, напевно, краще, щоб розвивався за кошти інвесторів, а не держави.

Спортивна гімнастика

Також недооцінений вид спорту в Україні. Повний занепад у жіночій спортивній гімнастиці. На іграх в Ріо мало бути мінімум два золота Олега Верняєва. Одну з медалей вищого гатунку у нас відібрали судді в багатобортстів.

Цілком могли розраховувати на медаль в командних змаганнях, але через травму Максим Семянківа вибули з боротьби. Поки тяжко знайти пояснення і слабкому виступу на Іграх Ігоря Радівілова. Однозначно,  при якісному фінансуванні спортивна гімнастика буде стабільно приносити Україні медалі.

Гімнастика художня

Останні роки Україна постійно бореться за бронзу. Виправдала сподівання Ганна Різатдінова, яка виграла в Ріо медаль. Незрозумілими оцінками судді оцінили виступ українок в групових змаганнях. Дуже суб`єктивний вид спорту, де тяжко давати прогнози, зважаючи на сильне лобі Росії.

Дзюдо

Повний провал. Нульовий результат при купі сподівань. Зантарая, Ярьомка, Хаммо - програші на старті. Артем Блошенко міг виграти бронзу, але поступився у втішному фіналі японцю. Тут усі питання до тренерів, чому такий результат у виді спорту, який має непогане фінансування.

Кінний спорт

Забавка біглого депутата Олександра Онищенка. Поки незрозуміло, за чий рахунок летіли на Олімпіаду в Бразилію люди та коні. Якщо за державний - відразу у відставку міністра спорту.

Легка атлетика

На Олімпіаді в Ріо - це збірна туристів. На 64-х спортсменів - лише одна медаль Богдана Бондаренка у стрибках у висоту, четверте місце тут же Андрія Проценка та п`ята позиція Дмитра Косинсього в метанні списа. Усі інші - туристи. Не зовсім можна зрозуміти виступ українців по три чоловіки у різних бігах чи метаннях, де ми навіть в призерах в останні роки не були?

Фінансування одне з найбільших в Україні. Склад 1/4 усієї збірної України в Ріо - це легка атлетика... На фінасування за результатами виступу в Ріо поставити лише ті види, де увійшли у топ-10, усі інші на такі турніри мають їздити за власний кошт.

Вимога - відставка президента Федерації легкої атлетики.

Плавання

Були деякі сподівання на Андрія Говорова та Дерину Зевіну. У результаті лише 5-те місце Говорова на 50 метрів вільним стилем. Хоча за потенціалом Говоров мав боротися за медаль. Інші спортсмени були явно не готові до Олімпіади.

Синхронне плавання

Наші дівчата тут бійці. Ананасовій та Волошиній бронзу не дали виграти лише судді. Гарний виступ і ще одне четверте місце у групових змаганнях.

Стрибки у воду

Якщо не провал то сумний результат. П`яте місце Ілля Кваши. Хоча, які в Україні умови для стрибків у воду - такий і результат.

Стрибки на батуті

Колись у нас був олімпійський чемпіон Юрій Нікітін. Тепер - Наталія Москвіна провалила кваліфікацію в Ріо. Деградація цього виду спорту в Україні - відсутні нормальні умови для тренувань.

Стрільба з лука

Після золота Віктора Рубана в Лондоні, були якісь сподівання на медаль. Наразі навіть близько до нагороди українці в Ріо не настріляли. Здавалося, що українців були не готові до цих стартів.

Стрільба кульова

Україна тут має завжди медалі. Якщо не вийшло в Ріо в Олени Костевич, то вистрілив Сергій Куліш, який виграв срібло. За кращого фінансування - це один з найстабільніших видів спорту за здобутком медалей.

Стендова стрільба

Тут через 16 років після Сіднею ледве не вистрілив наш 46-річний олімпійський чемпіон Микола Мільчев. В Ріо Мільчев боровся за бронзу, але, на жаль, програв.

Сучасне п`ятиборство

Три атлети і одна срібна медаль. Чудовий результат Павла Тимощенка. Ще один недооцінений вид спорту в Україні, який заслуговує на збільшення фінансування.

Теніс

Тут лише згадуємо про перемогу Еліни Світоліної над Сереною Вальямс, а також сумуємо після розгрому в наступному колі від Петри Квітової. Більше результатів не було. Цікаво, за який кошт в Ріо їздили не найбідніші наші тенісисти?

Настільний теніс

Тетяна Біленко вийшла до третього раунду. Коу Лей завершив змагання в четвертому раунді,і це максимум українців в пінг-понгу. Варто натуралізовувати сильніших китайців.

Триатлон

Було багато розмов про медаль Юлії Єлістратової, але вона виявилася не готовою до Ріо і лише 38-е місце.

Фехтування

Поки з нами Ольга Харлан, то медалі Україні забезпечені. Бронза Харлан та срібло в командній шаблі - такий результат на ОІ-2016. До того ж чоловіча збірна України у фехтуванні на шпазі програла поєдинок за бронзу. Фехтування має гарне фінансування і віддячує добрим результатом.

Висновок: концентрація фінансування лише на видах спорту, які видають результати. За прикладом тієї ж Угорщини. З вісьми золотих нагород - три в плаванні, три у веслуванні та дві у фехтуванні.

За результатами в Ріо ось українські види спорту, які мають отримувати найкраще фінансування - обидва веслування, фехтування, стрільба, гімнастика. За старі заслуги не забувати про бокс і боротьбу.

Коментарі ()