Українська правда

Віктор Корж: Ми вже до певної міри реабілітували Дерюгіну

Сергей Шемшученко — 15 травня 2008, 11:41

Поки українські гімнастки готуються до одного з найвідповідальніших стартів - чемпіонату Європи та Олімпіади, їх тренер Ірина Дерюгіна намагається поновити свої права у Міжнародній федерації гімнастики.

Про останні події, пов'язані з дискваліфікацією Дерюгіної та її реабілітацією, "Чемпіону" розповів голова Української федерації гімнастики Віктор Корж.

"Ми подали відповідно до конвенції ООН, яку підписали Швейцарська Конфедерації й Україна до суд за місцем проживання Ірини. Суд погодився з її аргументами і прийняв ухвалу, якою призупинив рішення комісії FIG. Крім того, суд зажадав усі документи, що стали підставою для ухвалення подібного рішення", - розповів керівник української федерації.

З рішенням київського суду минулого тижня Корж літав до Швейцарії.

"Я був у Лозанні, зустрічався з представниками FIG, був запрошений на дисциплінарне засідання, що я розглядаю як спробу і проти мене застосувати якісь заходи. Хоча єдина претензія, що була мені пред'явлена, це мій захист Ірини Дерюгіної", - зазначив він.

"Я передав рішення нашого суду керівництву федерації, яке, по моєму, не зовсім розуміє серйозність ситуації, що склалася. Вони, на жаль, звикли, що зі Східної Європи ніхто ніколи не подавав апеляції, тому що раніше не було грошей на квитки, не було віз, купа була умовностей у радянські часи. І вони звикли, що у відношенні країн СНД можна вести не завжди виправдану політику", - зауважує Віктор Корж.

Під час перебування в Лозанні Корж та Дерюгіна подали апеляцію до FIG.

"Ми подали апеляцію, заплатили 5 тисяч швейцарських франків, по процедурі ми повинні апелювати ще раз у FIG. Якщо наші аргументи не будуть прийняті, ми подамо у Європейський спортивний суд. По процедурі у них, здається, є 21 один день", - повідомив керівник української федерації.

Втім на позитивний розгляд апеляції у FIG Корж, здається, не дуже сподівається. Адже федерацію і дисциплінарні органи очолюють ті самі люди.

Найближчим часом Корж збирається ініціювати зміни до статуту FIG, щоб якось реформувати цю організацію. А поки що він хоче дочекатися розгляду ще однієї резонансної справи цією організацією, яка спрямована не проти кого-небудь, а головної опонентки українок, тренера збірної Росії Ірини Вінер.

"Скоро також буде розглядатися дисциплінарна справа по Ірині Вінер. Є рішення, що вона запрошена на засідання дисциплінарного комітету, але їй на відміну від нас, є, що інкримінувати. Вона дала кілька двозначних інтерв'ю в міжнародну пресу, які кидають тінь на відомих людей", - розповів президент української федерації.

Йдеться, зокрема, про висловлювання російського тренера про те, що перемогу Анни Безсонової пролобіював Сергій Бубка.

"Нам би дуже хотілось побачити результати цього розгляду, щоб переконається в наявності одного або декількох стандартів при вирішенні тих самих питань", - зауважив Корж.

Президент української федерації підозрює, що санкції проти Дерюгіної не випадково з'явилися саме зараз. І причина тут не тільки в олімпіаді.

"Ці події відбуваються на тлі висування українських фахівців у керівні органи федерації гімнастики. Ірину Дерюгіну висувають на президента технічного комітету FIG, Ігоря Коробчинського, тренера наших спортивних гімнасті, олімпійського чемпіона - у виконком федерації, а Олену Левіну - в техком з аеробіки", - зазначив Корж.

"Ми заслужили таке представництво і нинішнім керівникам зрозуміло, що ми будемо мати набагато більшу вагу в керівних органах. Певно, комусь це не подобається", вважає він.

Звісно, такі дії були спрямовані і на те, щоб деморалізувати українських гімнасток, втім, на переконання Коржа, ті справляться з усіма проблемами.

"Я постійно спілкуюся з нашими спортсменками. Це не перший конфлікт і в їхній історії. Вони пережили вже багато несправедливостей щодо себе і, думаю, що все таки, бойовий дух наших спортсменів напередодні Олімпіади не постраждає", - переконаний він.

Так само Віктор Корж сподівається, що до Олімпіади українським функціонерам вдасться реабілітувати Дерюгіну.

"Ми вже до певної міри її реабілітували. Думаю, буде складно надати вагомі докази нашим опонентам, проти котрих подала позов Ірина. Але вони сьогодні, на жаль, намагаються втілити в життя незаконні рішення і заборонити участь Ірини в кубку світу в Білорусії. Ми будемо відслідковувати цю ситуацію і боротися за наші права", - запевнив керівник української федерації.