Українська правда

Іспанія – Росія: анонс матчу

Сергей Шемшученко — 10 червня 2008, 11:48

Незважаючи на величезний досвід і виходи в півфінали чемпіонату світу з Кореєю й Австралією, головний тренер росіян Гус Хіддінк із цікавістю очікує першого матчу Євро-2008 проти збірної Іспанії.

Голландець настільки упевнений у потенціалі своєї молодої команди, що закликає її атакувати в матчі з технічно обдарованою, але підданої психологічним проблемам дружиною Луїса Арагонеса. Говорячи про прийдешній двобій на стадіоні "Тіволі-Ной", Хіддінк визнав, що йому цікаво, як проявить себе його команда. "Я хочу, щоб вони вийшли на поле і зіграли в гарний футбол. Я хочу, щоб вони дуже сильно ускладнили життя іспанцям. Не хотілося б повторювати скромні і навіть полохливі виступи на деяких попередніх турнірах", - сказав він.

Нова тактика Хіддінка стане справжнім викликом для пари центральних захисників в особі Дениса Колодіна і Романа Широкова. Перший ніколи не виступав в єврокубках і до останнього часу не вважався основним гравцем збірної, а другий дебютував на міжнародній арені тільки в березні, а ще в минулому сезоні діяв у півзахисті. "Далеко не всі з моїх гравців мають досвід виступів на турнірах такого рангу, однак вони відмінно відреагували на важкі навантаження, що я їм запропонував. Ми дуже хочемо змінити хід цього турніру, адже поки в Австрії і Швейцарії перемагали тільки фаворити", - додав 61-річний голландець.

У росіян є серйозні проблеми в атаці - капітан Андрій Аршавін дискваліфікований на дві зустрічі, а Павло Погребняк не зміг прийняти участі в турнірі через травму коліна. Тепер відповідальність за дії росіян у нападі ляже на плечі Романа Павлюченка. "Коли він приєднався до нас перед початком тренувального збору, він був не в кращій формі, однак з тих пір досяг дуже вражаючого прогресу", - сказав тренер збірної Росії.

Арагонес з меншим інтересом очікує поновлення давнього суперництва з Хіддінком. Два заслужених тренери не раз схрещували шпаги на клубному рівні, а після відходу голландця з "Валенсії" його спадкоємцем став саме нинішній наставник іспанців. "Голландські тренери завжди жадають від своїх підопічних видовищного футболу, однак мене зовсім не здивує, якщо він планує перекрити кисень Хаві в середині поля", - відзначив Арагонес.

"Росіяни дуже швидкі в контратаках, тому я не раз підкреслював у бесідах зі своїми захисниками, що вони повинні швидко і розумно перебудовуватися, як тільки ми втрачаємо м'яч", - сказав наставник іспанців. Він також натякнув, що готує для Хіддінка пару сюрпризів - "на випадок, якщо їм вдасться закрити Хаві". Утім, відразу після цього Арагонес підкреслив, що вірить у півзахисника "Барселони".

"Хаві входить у число трьох кращих гравців світу на своїй позиції, - вважає Арагонес. - У збірній він грав просто феноменально, і я цілком довіряю йому. Хаві може змінювати темп і результат гри поодинці". Тренер іспанців також заявив, що уже визначився зі стартовим складом, однак зволів пожартувати з журналістами, що спробували угадати його рішення. "Так, Вілья буде бити пенальті, - відповів Арагонес. "Однак це відбудеться тільки в тому випадку, якщо він буде на поле! Ми довго чекали цього турніру, але тепер ми цілком готові і нічого не боїмося".

Офіційний сайт Євро-2008