Українська правда

Польща – Австрія: перед матчем

Сергей Шемшученко — 12 червня 2008, 10:56

Перед очною зустріччю на стадіоні "Ернст Хаппель" збірні Австрії і Польщі знають, що поразка може означати для них кінець боротьби на Євро-2008.

Мабуть, складніше положення австрійців. Розпочинаючи з 1980 року лише один раз господарі першості континенту не виходили з групи. Це сталося в 2000 році, коли своїх уболівальників розчарувала Бельгія. Після двох стартових поразок Швейцарії уболівальники господарів можуть сподіватися лише на Австрію.

"Цей матч буде вирішальним для нас і для суперників, - заявив наставник австрійців Йозеф Хікерсбергер. "Нам потрібно перемагати, щоб зберегти шанси на вихід у чвертьфінал. Настільки ранній схід з дистанції буде означати величезне розчарування для мене, команди, кожного гравця і всієї Австрії в цілому. Я не буду багато говорити про можливу невдачу, тому що по натурі я оптиміст. Я вірю, що після гри з Польщею в нас залишаться шанси вийти з групи".

Обидві збірні вперше беруть участь у фінальній стадії чемпіонату Європи, і для обох команд турнір почався з поразок. Австрія пропустила м'яч уже на четвертій хвилині двобою з Хорватією й програла з мінімальним рахунком, незважаючи на гарну гру в другому таймі. Наставник австрійців подумує про включення в стартовий склад Івіци Вастіча і Юміта Коркмаза, що здорово проявили себе після виходу на заміну. У схожій ситуації знаходяться поляки, тому Хікерсбергер упевнений, що матч вийде складним.

"Вони вийшли на чемпіонат світу в 2006 році, а на цей турнір потрапили, випередивши у своїй відбірковій групі Португалію. Одне лише це говорить про їхню силу, - підкреслив тренер. "Однак ми переконані, що здатні не тільки показати гарний футбол, але і перемогти".

Згідно Хікерсбергеру, полякам буде складніше в психологічному плані, тому що від них чекають більшого. "В Австрії реально дивляться на речі, - пояснив фахівець. "Ми знаємо своє місце в табелі про ранги. Проте, ми поставили перед собою досить високі задачі. Доти, поки в нас залишаються шанси досягти цих цілей, я зберігаю віру. У Польщі ситуація інша - від неї чекають більшого". У неділю поляки програли збірній Німеччини з рахунком 0:2. Більш того, наставник Лео Беенхаккер позбавився капітана Мацея Журавскі, що отримав травму, тоді як Маріуш Левандовськи має болі в гомілковому суглобі. Замість них на поле можуть з'явитися Рожер Геррейро і Марек Сагановсік.

На думку голландського наставника збірної Польщі, головна сила австрійців полягає в тім, що вони будуть грати на своєму полі. "На великих турнірах ми не раз бачили, як хазяї перетворюються завдяки атмосфері, створеній навколо команди, - розповів Беенхаккер. "Ми можемо побачити це практично в будь-якому виді спорту. Для приклада візьміть Олімпійські ігри, на яких дуже часто найбільша кількість медалей дістається господарям. У майбутньому двобої на кону стоїть право залишитися на турнірі. Суперники сповідають схожий ігровий стиль. Ні в кого з нас немає таких зірок, як Тьєррі Анрі або Рууд ван Ністелрой, але це зовсім не означає, що в нас немає гарних футболістів".

Офіційний сайт Євро-2008