Українська правда

Польща в очікуванні моменту істини

Сергей Шемшученко — 12 червня 2008, 11:27

Польща може повторити сумний досвід раннього вильоту на останніх двох Кубках Світу після програшу в першому матчі Євро 2008.

Польща програвала перші два матчі під час фінальної стадії останніх двох чемпіонатів світу і замовляла швидкий квиток додому щоразу.

Програвши у першому матчі збірній Німеччини, поляки наблизилися до критичної точки перед наступним матчем проти збірної Австрії.

"Є деякі побоювання, і не тільки серед вболівальників та журналістів, а й серед гравців також, - говорить захисник збірної Міхал Жевлаков, який брав участь у фінальній частині чемпіонатів світу 2002 та 2006."

"Ми теж люди, і повністю усвідомлюємо ситуацію, в якій опинилися. Але з іншого боку за таких обставин можна побачити справжнє обличчя команди. Ви не робите цього, коли все проходить гладко, але коли необхідно взвалити когось на плечі та рухатися догори, ось саме тоді ти продемонструєш свої справжні риси характеру.

2:0 проти Німеччини не здивували, але дали можливість вболівальникам відчути своєрідне дежав'ю. 2002 року спочатку Південна Корея переграла поляків з рахунком 2:0, а потім португальці довершили розгром - 4:0. Чотири роки потому збірна Еквадору в першій грі виграла 2:0, а потім та ж збірна Німеччини - 1:0. Польська збірна наполягає, що зараз у них зовсім інша збірна, із зовсім іншим характером, але результати говорять самі за себе.

Тренер Лео Бенхаккер, який привніс у команду відчуття впевненості після 2006 року, говорить: "У моральному плані ми значно сильніші ніж два роки тому. Переконаний, вони будуть готові у четвер.

Але польські фани, з огляду на результати збірної на міжнародних змаганнях, жартують, що команда завжди грає три матчі: перший, другий - вирішальний, і третій - для врятування власної гідності. Але чорний гумор уже достатньо набрид гравцям, тому вони спробують поховати його раз і назавжди, перегравши збірну Австрії.

"Ми уявляли першу гру трохи інакше, - говорить захисник збірної Марчін Васілевскі. - Тепер всі говорять, що перший матч закінчився так, як і завжди, другий буде - битва за все, а третій - битва за честь. Ми хочемо це змінити.

Але зараз все у руках самих поляків, які не гратимуть у другому турі проти сильної збірної на кшталт Португалії чи Німеччини, яким у матчі з австрійцями якраз під силу змінити сумну статистику.

" Матч у четвер буде битвою за виживання, але не проти найсильнішої команди групи, - наголошує Міхал Жевлаков, - і ми маємо це розглядати як позитивний момент.

sportsillustrated.cnn.com