Українська правда

Росія – Швеція: перед матчем

Сергей Шемшученко — 18 червня 2008, 11:56

Гус Хіддінк знає, що збірну Росії в двобої зі шведами в групі D влаштує тільки перемога, і збирається в Інсбруку йти ва-банк: "Немає ніякого іншого шляху, крім як намагатися грати на перемогу з першої ж хвилини".

Обидві команди в перших двох двобоях групового етапу набрали по три очки, програвши іспанцям і обігравши діючих чемпіонів Європи греків. Проте, різниця м'ячів у скандинавів краще, тому них на стадіоні "Тіволі-Ной" влаштує і нічия. На кону стоїть чвертьфінальний двобій проти не чужої для Хіддінка команди Голландії. "Ми раді, що отримали можливість зіграти цей вирішальний матч, особливо з огляду на той факт, що багато команд уже відправилися додому. Я б не відмовився від варіанта, при якому нас би влаштувала і нічия", - заявив тренер.

Андрій Аршавін, нарешті, відбув свою двоматчеву дискваліфікацію, однак немає ніякої гарантії, що плеймейкер "Зеніта" потрапить у стартовий склад після перемоги над Грецією з рахунком 1:0. "Аршавіну не вистачає ігрового ритму, тому що він давно не виходив на поле. Йому не вистачає ігрової практики, однак я не знаю, чи потрапить він у стартовий склад", - сказав Хіддінк.

Варто додати, що Юрій Жирков і Дініяр Білялетдінов, що отримали невеликі ушкодженні коліна під час двобою з греками, повернулися в гру. При цьому наставник збірної Росії натякнув, що навряд чи буде змінювати переможний склад після успіху в Зальцбургу: "Ми гідно зіграли проти греків, тому немає причини робити великі зміни в складі".

Хіддінк жодного разу в кар'єрі не протистояв шведським командам, а от збірна Росії після розпаду СРСР жодного разу за п'ять спроб не змогла обіграти скандинавів. Логічно, що голландець не має ілюзій із приводу серйозності завдання, що стоїть перед збірною.

"Маючи населення у вісім з половиною мільйонів, Швеція завжди бере участь у великих турнірах. Так, їхню тактику легко прочитати, це усім відомо, однак при цьому вони завжди досягають гарних результатів. Це дуже керована і дисциплінована команда. Відзначу, що ми любимо грати в атакуючий футбол, однак хтось повинний буде робити і брудну роботу в обороні", - заявив Хіддінк.

Швеція на кожнім з останніх трьох великих турнірів виходила в плей-офф, однак на передматчевій прес-конференції Ларсу Лагербеку в основному приходилося відповідати на питання про коліно Златана Ібрагімовича. Травма перешкодила форварду завершити двобій з іспанцями, і його участь у грі з Росією дотепер під сумнівом. "Ми не упевнені щодо Ібрагімовича, поки він тренується за індивідуальною програмою", - сказав Лагербек, що раніше залишився без Крістіана Вільгельмссона, що отримав травму підколінного сухожилля. Півзахисник Ніклас Александерссон, тим часом, страждає від розтягнення м'яза.

"Росіяни дуже сильні в нападі, тому нам треба зберігати концентрацію, - додав швед. "Усі їхні гравці гарні, а особливо сильний лівий фланг. Ми завжди готуємося більш-менш однаково. Нічого драматичного не відбувається, ми просто намагаємося підготуватися до всіх можливих варіантів розвитку подій. Один аспект, що ми повинні поліпшити, це вміння тримати м'яч у районі штрафного суперника. Дуже важко сказати, хто фаворит двобою, тому що це вирішальний матч. Думаю, що шанси - 50 на 50".

Офіційний сайт Євро-2008