Українська правда

Хорватія - Туреччина: перед матчем

Сергей Шемшученко — 20 червня 2008, 13:36

"Ніяких але", - заявив тренер збірної Хорватії Славен Біліч, зазначивши, що його команда не оступиться в чвертьфінальному поєдинку Євро-2008 з турками і упевненою ходою продовжить свій похід за європейською короною.

Послідовні перемоги над збірними Австрії, Німеччини і Польщі принесли хорватам не тільки перше місце в групі В, але також породили припущення, що Біліч і компанія можуть стати жертвами власного успіху. Статус фаворитів для них не так звичний і тому може зіграти злий жарт на арені "Ернст Хаппель", але тренер упевнений в зворотному.

"Ми не дозволимо собі розслабитися і не зупинимося, - стверджує він. "Ми маємо намір пройти якнайдалі. Звичайно, на нас тисне вантаж відповідальності, який все важче. Нам це до душі. Це лише заряджає нас ще більше і примушує грати краще".

Під час першої зустрічі збірних, що дебютують на чемпіонатах Європи в 1996 році, Біліч сам був гравцем національної команди. Завдяки єдиному голу Горана Влаовіча перемога тоді дісталася хорватам, але з тих пір турецький футбол зробив помітний стрибок в розвитку. Доказ цьому - вольові перемоги над збірними Швейцарії і Чехії, і Біліч чудово обізнаний про бійцівські якості суперника.

"Це демонструє, наскільки вони сильні, - сказав він. - Ми не повинні втрачати концентрацію до фінального свистка. У турок відмінний настрій, вони не здадуться. Це заслуговує похвали, але також виставляє на показ їх слабке місце. Нікому не подобається поступатися в рахунку і відіграватися".

На Євро-2008 хорватам цього робити поки що не доводилося. Очікується, що проти команди Фатіха Теріма вийде той же склад, що добув перемогу з рахунком 2:1 над збірною Німеччини, включаючи тих, що залікували травми: Даріо Срну і Івана Рактіча. Точно пропустять залишок турніру Ігор Будан і Даріо Кнежевіч, але в порівнянні з ситуацією в лазареті турок ці втрати здаються несерйозними. Терім не може розраховувати на Емре Гюнгера (литковий м'яз), Сервета Четіна (стегно і коліно), Емре Белезоглу і Тюмера Олкана (обидва - пах), а також дискваліфікованих воротаря Волкана Демірела і півзахисника Мехмета Ауреліо. Зате повернулися в гру Емре Ашик і Гекхан Зан, які повинні зайняти місце в центрі оборони.

"Для нас не існує ніяких виправдань, - заявив Терім, що стояв біля керма збірної, яка в 1996 році поступилася Білічу і його партнерам. - Неважливо, хто гратиме в обороні, в півзахисті або в нападі. Головне - як вони себе проявлять. Всі травмовані гравці для нас дуже важливі, але і ті, хто вийде на заміну, здатні справитися з поставленим завданням". Зокрема 54-річний фахівець відзначив резервного воротаря Речбера Рушту. "Ми віримо в нього. У нього є досвід виступу на великих турнірах", - підкреслив тренер. Як не дивно, головним в матчі для Теріма буде уникнути сюжету останніх зустрічей.

"Сподіваюся, хоч раз ми почнемо зустріч вдало. Проте ми своєї відваги не розгубили і готові битися 90 хвилин, 120 хвилин і серію пенальті", - підвів підсумок турецький фахівець.

Офіційний сайт Євро-2008