Українська правда

Конгрес ISU змінив правила

Сергей Шемшученко — 25 червня 2008, 22:15

Починаючи з сезону-2010/11 змагання у танцях на льоду повинні складатися з двох частин.

Таке рішення ухвалено на конгресі Міжнародного союзу ковзанярів.

Як розповів "Советсткому спорту" голова технічного комітету ISU Олександр Лазерник, через два сезони програма танцюристів складатиметься з довільного танцю і ще однієї частини, яка, мабуть, буде комбінацією обов'язкового і оригінального танцю.

"Проте ухвалення детальної пропозиції про структуру такого танцю було визнано передчасним, і Технічному комітету з танців на льоду було дано завдання про подальше опрацьовування цієї пропозиції. Зміни вступлять в силу після Ігор у Ванкувері", - розповів голова техкому.

Також, за його словами, рада висунула несподівану пропозицію - зробити юніорський вік у фігурному катанні однаковим для чоловіків і у жінок - до 18 років (зараз юніорський вік у жінок - до 19 років, а у чоловіків - до 21 року).

Але ця пропозиція була відкинута. Проте керівники ISU підкреслили необхідність введення в регламент додаткової категорії "новісів", тобто спортсменів молодшого віку, ніж юніори.

Крім того, за рішенням конгресу, тепер кожному спортсменові або танцювальній парі надаватиметься тільки одна хвилина замість двох хвилин, які були раніше, від моменту виклику на старт до початку програми.

Були прийняті деякі зміни в композиції і суддівстві програм одиночного і парного катання.

Зокрема, в короткій програмі чоловіків-юніорів дозволено не тільки подвійний, але й потрійний аксель. Для більшої різноманітності і збільшення часу на переходи між елементами скорочена на один кількість елементів довільних програм у всіх видах.

У програмах одиночників-дорослих тепер буде три обертання (замість чотирьох, які були раніше), у хлопців буде тільки одна доріжка кроків (замість двох раніше), у дівчат з довільної програми виключена послідовність спіралей.

У парному катанні як у дорослих, так і у юніорів, в наступному сезоні в короткій програмі буде послідовність спіралей, а в довільній програмі - доріжка кроків, через рік ці елементи поміняються місцями.

У довільній програмі парного катання у дорослих, окрім звичайного набору з трьох підтримок і однієї підкрутки, дозволено набір з двох підтримок і двох різних підкруток.

Як відомо, в довільній програмі парного катання базові вартості складних елементів, що виконуються в другій половині програми, множаться на коефіцієнт 1.1.

Тепер до списку складних елементів, який раніше складався із стрибків і викидів, буде додана підтримка і підкрутка. У випадках перерви у виконанні програми і подальшого продовження програми сума очків спортсмена знижуватиметься на два бали. Проте рефері має право відмінити це зниження, якщо перерва відбулася не з вини спортсмена, а через технічні проблеми чи втручання публіки, розповів Лазерник.