Українська правда

"Суперзірки" шахів у Львові не зіграють?

Сергей Шемшученко — 8 жовтня 2008, 15:00

Та це, на жаль, не єдиний львівський спортивний проект, який упевнено рухається до провалу: на другому місці після футбольного форуму - фінальний матч претендентів на першість світу з шахів між болгарином Веселіном Топаловим й американцем Гатою Камським.

Шахи, звичайно, не футбол. Ці два види спорту просто неможливо порівнювати - зокрема, щодо їх фінансової привабливості в усіх її багатогранних аспектах. Однак той час, коли ніхто, крім самих гравців, не розглядав шахи як можливість зробити бізнес, теж у доволі далекому минулому. Нині міста Західної Європи, в яких проводять великі шахові фестивалі, заробляють семизначні суми - і йдеться, що важливо, не про організаторів, а саме про міську інфраструктуру.

Тому звістка про те, що Міжнародна шахова федерація (ФІДЕ) з усіх міст-кандидатів вибрала Львів для проведення другої за значенням події в шаховому світі, не могла не викликати ентузіазму. Адже за належної організації цей матч міг би забезпечити місту Лева незайві фінансові надходження - скажімо, якби з нагоди поєдинку Топалов-Камський провели ще й міжнародний шаховий фестиваль.

З огляду на те, що часу на підготовку було більш ніж достатньо (ФІДЕ ухвалила заявку ще в березні, а матч призначено на 26 листопада), сценарій таких собі локальних львівських "Нью-Васюків" видавався цілком реальним. Однак щойно президент федерації Кірсан Ілюмжинов (за сумісництвом - глава Республіки Калмикія і мультимільйонер) оголосив, що поєдинок відбудеться у Львові, розпочалося щось підозріло схоже на події, описані Ільфом і Петровим у "12 стільцях".

У ролі сучасного Остапа Бендера виступив колишній киянин, менеджер Гати Камського Олександр Черненко, який узявся гарантувати призовий фонд на матч претендентів у розмірі 935 тисяч доларів США (за легендою, ці гроші він заробив в Африці, крім іншого, на алмазних родовищах, на які має концесію в Гані). У різних інтерв'ю пан Черненко подавав себе мало не як альтруїста, якому захотілося зробити щось добре для України, довести, що в нас можна на високому рівні проводити змагання найвищого рангу, та й загалом відродити львівські шахові традиції.

Але коли з'явилося повідомлення, що матч відбудеться у Львові, почало відбуватися щось дивне. ФІДЕ постійно "посувала" кінцеву дату надходження грошей для поєдинку на свій рахунок у Лозанні, а кошти все не з'являлися і не з'являлися. У травні Черненко повідомив, що переказав гроші, Кірсан Ілюмжинов підтвердив цю інформацію й оголосив, що найближчим часом відбудеться спільна з Черненком прес-конференція. Наприкінці місяця виявилося, що коштів немає. Проте президент ФІДЕ наголосив: матч таки відбудеться у Львові, й особисто гарантував це.

Час спливав, організація просто "провисала", з кожним тижнем залишалося все менше надій на те, що з проекту "Нью-Львів-2008" може вийти щось путнє. А на початку вересня вдарив грім: менеджер болгарина Веселіна Топалова, одного з претендентів на першість світу, Сільвіо Данаілов відкрито заявив: у Черненка все - "повна липа", в нього немає грошей навіть на оплату ігрового залу та проживання. А також додав, що тільки-но представник ФІДЕ мав намір їхати до Львова підписувати контракт, пан Черненко втік із міста (втім це звучить дивно, бо останній - не львів'янин).

Голова Оргкомітету шахового матчу претендентів, львівський гросмейстер Олег Романишин у телефонній розмові навідріз відмовився коментувати ситуацію. Номер мобільного телефону Олександра Черненка, зазначений в офіційній заявці, відповідає: "Абонент не може прийняти ваш дзвінок". ФІДЕ тим часом оголосила, що питання вирішать до кінця вересня. А 30 вересня Ілюмжинов повідомив: ситуація повністю проясниться "протягом тижня", додавши, що Львів зберігає шанси на проведення поєдинку.

Можна продовжувати вірити, що Львів таки прийме матч між Топаловим і Камським, однак сподіватися на особливу користь від цієї події для міста вже не варто. Час, який можна було використати для розробки супровідної програми, пошуку додаткових спонсорів для організації фестивалю тощо, безнадійно втрачено. Проект, який міг би принести Львову помітний прибуток, провалено.

gazeta.lviv.ua