Головне

Львівський спорт деградує

29.01.2009 11:46 599 0
Львівський спорт деградує
 З по­чатком 2009 року кількість таких колективів скоро­тилася, в інших економічні негаразди наступили на горло амбіціям.

Футзальна "Енергія" очищується

Керівництво футзальної "Енер­­гії" влаштувало роз­продаж гравців, а головного тренера відправило у відставку. За офіційною інформаці­єю, кадрова чистка пов'язана з невиконанням футзалістами завдання на сезон. За не офіцій­ною, власники клубу просто вирішили суттєво зменшити витрати на своє дітище, а від­так попрощатися з високооплачуваними грав­цями, на місце яких запросити молодих і перспективних, відповідно недорогих вико­навців.

Про нову стратегію розвитку "Енергії" стало відомо після першої гри 1/8 фіналу Кубка України, в якій "зелено-білі" приймали "Шахтар". До слова, матч завершився бойовою нічиєю - 1:1. Попри прий­нятний із погляду турнірної стратегії підсумок матчу, розпачу гравців львівської команди не було меж. Дехто навіть не приховував сліз.

Ще до матчу керівництво клубу попередило їх про ймовірність суттєвих кадрових змін у команді. А гра з "Шахтарем", як виявилося, гнів на милість керівників не змінила. Отже, "Енергія" майже домовилася про перехід у "Тайм" Володимира Кардаша, Валерія Легчанова, Сергія Якуніна, Олександра Кондра­тюка та Дениса Овсян­нікова. Тепер футболісти узгод­жують умови особистих кон­трак­тів. Сергій Піддубний та Андрій Федюк можуть про­дов­жити кар'єру в "Урагані". Андрій Луців, Сергій Вацяк і Микола Радько попередньо дали згоду на перехід в один із польських вищолігових клубів, який бореться за чем­піонство.

Новим го­ловним тренером "Енергії" став Микола Сич, який до того був асистентом Юрія Кобзаря. Колишній тренер "енергетиків" недовго залишався без роботи. Поза­вчора Кобзар підписав угоду на півроку з "Єна­кі­євцем". Упро­довж наступних трьох-п'яти років новоспечений наставник "Енергії" повинен створити з випускників власної дитячо-юнацької школи й інших спортивних закладів Львова команду, яка бороти­меться за чемпіонство.

Прези­дент "Енер­гії" Олександр Сте­фанків роз­повів, що молоді виконавці братимуть участь вже в на­ступній грі. Їхнім по­шуком нині заклопотаний тренерський штаб.

Збанкрутіла "Галичанка"

Як і "Енергія", від усіх своїх гравців відмовилася львівська гандбольна "Галичанка". У клубу виникли фінансові проблеми, тому керівництво від­мо­вилося від продовження чемпіонських перегонів. Позавчора гравці отримали статус вільних агентів і розпочали пошук нового місця праці. В українській ганд­больній Суперлізі проблеми з фінансуванням виникли не лише в "галичанок". Чемпіон кіль­­кох останніх років - запорізький "Мотор" - теж переживає не найкращі часи. "На наших очах відбувається трагедія укра­їнського гандболу, - розповів генеральний директор "Галичанки" Богдан Гасюк. - Можливо, в інших командах підсумок буде не таким пла­чевним, як у нашій, але фінан­сова криза завдасть нашому виду спорту суттєвих збитків".

Іще в жовтні спонсори від­мовилися від продовження співпраці з "Галичанкою". Увесь цей час керівництво клубу без­результатно шукало нових парт­нерів. А тепер львів­ська команда фактично припинила існування. Гравцям надали статус вільних агентів. Членам національної збірної України буде най­про­стіше знайти нову роботу, іншим же працевлаштуватися буде нелегко.

Воротар "Гали­чанки" й національної команди України Вікторія Тимошенкова ще не отримувала конкретних про­позицій, проте хотіла б продовжити кар'єру за кордоном. "Мені хотілося б спробувати себе на якісно новому рівні, випробувати сили в серйоз­ному європейському чем­піо­наті. Наразі мені ніхто не теле­фонував і не пропонував ро­боти, але, думаю, невдовзі отримаю про­позиції", - заявила Тимо­шенкова.

Типова ситуація із українськими футбольними полями: є дощ - немає матчу. Фото gazeta.ua
Богдан Гасюк, розповідаючи про працевлаштування "гали­чанок", заявив, що лідери команди невдовзі попо­внять лави провідних євро­пейських ко­манд, але від­мови­вся називати конкретні клуби. Мовляв, про це можна говорити лише після того, як буде поставлено під­писи під контрактами.

Згідно з календарем, нас­туп­­ний матч у розіграші на­ці­о­нальної Суперліги "Галичанка" мала б провести 23-24 січ­ня в Ужгороді проти тамтешніх "Карпат". Керівництво клубу не відкидає, що на два най­ближчі виїзні по­єдинки команду зберуть із тих гравців, які не встигнуть працевлаштуватися.

"Карпати" реорганізовуються...

Днями президент "Карпат" Петро Димінський разом зі своєю командою перебуває в турецькій Анталії. У телефоній розмові з жур­налістом "Газети" Петро Пет­ро­вич заявив, що фінан­сова криза не вплине на жит­тєді­яльність "карпатівців". Але додав, що економічний колапс спонукав його реорга­нізувати клубну струк­туру. Так, за інформацією офі­цій­ного сайту "Карпат", напри­кінці 2008-го - на початку 2009 року в клубі розпочали і продов­жують фор­мування нового штатного розпису пра­цівників. Зокрема, за останні два місяці звільнено близько тридцяти осіб.

Петро Димінський розповів, що трансферну роботу в клубі вже майже завершили. "Крім тих гравців, які пере­бувають разом із нами на зборах у Туреччині, не маємо наміру нікого запрошувати, - каже президент "Карпат". - Ми виконали свій план. А ос­та­точне рішення стосовно потен­ційних новобранців ухвалимо після завершення зборів".

Один із потенційних ново­бранців "Карпат" відзначився в останньому спаринг-матчі "зелено-білих" із російською "Томью". Ідеться про 21-річ­ного Сулеймана Діабі. Як інформує офіційний сайт "Кар­пат", минулого літа іву­а­рій­ський нападник уже про­бував зарекомендувати себе, про­вівши товариський матч у фут­болці львів'ян проти хар­ків­ського "Металіста". Проте роз­почав чемпіонат у першій лізі в складі "Кримтеплиці".

"Діабі - хороший футболіст! Але поки що він вимагає індивіду­аль­ного підходу. Він значно додав порівняно з по­чатком 2008 ро­ку, - оха­ра­кте­ризував нападника пре­зидент крим­ського клубу Олек­сандр Ва­силь­єв. - Йому, звісно, зава­жає мовний бар'єр, і, мож­ливо, при­сутність іще одного фран­комовного легіо­нера допо­мог­ла б йому швидше адапту­ва­тися в команді. Наш Сулейман - тонка натура. Щоб розкрити його природний футбольний дар, потрібен непростий клю­чик, зви­чай­ними методами не вийде. Іноді нам вдавалося викори­сто­вувати його по­тен­ціал на всі сто, іноді - не дуже. Проте він суттєво вплинув на роз­виток команди".

...а ФК "Львів" скорочує видатки

Президент ФК "Львів" Юрій Кіндзерський змушений зни­зити зарплатню працівникам клубу. Менше отримуватимуть і футболісти.

"Фінансова криза нас не оминула, - каже Юрій Іванович. - Розмовлятимемо з гравцями про зменшення зар­платні, іншого виходу немає. Принаймні, як на мене, це кра­щий варіант, аніж просто розформувати ко­ман­ду".

Про підсилення "горо­дян" досвід­ченими футболістами годі і мріяти. Юрій Кіндзерський сподівається, що його гравці вже на­бралися досвіду і здатні виконати завдання - зали­шитися в еліті. При цьому Юрій Іванович додає, що не відомо, який склад буде в інших команд Прем'єр-ліги. Тож на­став­ни­кові ФК "Львів" Сергію Ко­вальцю в трансферній роботі доведеться розраховувати ли­ше на мо­лодих і недо­свід­чених футбо­лістів.

Лідер команди Владислав Ващук не погодився на зменшення за­робітної плати. Він не поїхав із львів'янами на тре­ну­вальний збір у Щасливе, що поблизу Києва. Нині Ващук заклопотаний пошуком нової ко­манди.

Гліб Вaколюк, "Львівська Газета"

Коментарі ()