Українська правда

Найкраща українська гімнастка виступатиме за Узбекистан

Сергей Шемшученко — 10 березня 2009, 13:30

Мабуть, головним сюрпризом Кубка Стелли Захарової-2009 стало те, що у складі збірної Узбекистану виступала... знаменита українська гімнастка Аліна Козіч. Та сама учасниця двох останніх Олімпіад, абсолютна чемпіонка Європи-2004, неодноразовий призер чемпіонатів світу і континенту, Всесвітньої універсіади. Нині на рідному київському помості Аліна, яку підтримували юні шанувальниці з плакатом "АЛІНА - THE BEST!", принесла своїй новій країні золоту медаль у коронних вільних вправах і срібну - на брусах, а також зробила свій внесок до командної бронзи збірної Узбекистану.

- Що трапилося, Аліно, адже всі, хто хоч трохи полюбляють гімнастику в Україні, висловили здивування, почувши оголошення диктора у Палаці спорту або побачили в газеті проти прізвища Козіч назву країни "Узбекистан"?

- Про це запитують зараз мене дуже часто. Це був мій перший старт за цю країну. Що можу сказати? По-перше, мені захотілося щось змінити. По-друге, збірну Узбекистану очолює моя краща подруга, олімпійська чемпіонка і учасниця чотирьох Ігор Оксана Чусовітіна. Вона і запропонувала мені виступати за її команду. І я погодилася.

- Отже,в Україні Ви не дуже затишно себе відчуваєте?

- Ну, по-перше, на підході молодь. Плюс зараз в УФГ назріли гострі проблеми з фінансуванням. Немає навіть грошей на участь у міжнародних змаганнях. В Узбекистані ж ситуація складається значно краще. Не знаю, як там в інших видах спорту, але на гімнастику фінансування йде. І досить солідне.

- І як там прийняли новеньку?

- Як і належить. Загалом - добре. І з Україною, так би мовити, розрахувалися нормально, без усіляких скандалів. Мене відпустили з розумінням того, у чому справа. А в Ташкенті відразу ж порозумілася з дівчатами, тренерами. Тренуватися продовжую в Києві у мого наставника Сергія Буцули, а з Чусовітіною виїжджала на збір до Німеччини.

- Таке враження, що, відчуваючи тиск за місце у збірній України з боку представниць нової хвилі, ви вирішили їм поступитися?

- Ні, чому ж. Не скажу, що я нібито слабкіша за тих дівчаток, які підростають в Україні. Ні. У будь-якому випадку ми з ними зустрічатимемося на міжнародних змаганнях. Просто наразі мені захотілося зробити саме так. Це мій вибір, моє бажання.

- Київський турнір для вас був підготовкою до чого?

- Скажімо так: це чисте контрольне тренування для подальших етапів Кубка світу в Німеччині, Москві, Словенії й Англії. Туди гімнастки Узбекистану поїдуть виступати особисто. А ось збірна України, наскільки мені відомо, на цих турнірах з фінансових причин брати участь не буде. І це, між іншим, свідчить про правильність мого вибору виступати за Узбекистан.

- А своїм сьогоднішнім виступом Ви задоволені?

- Перемогою у вільних вправах - безумовно. Є, звичайно, деякі помилки у програмі, але це виправимо. А в іншому моєму улюбленому виді - вправах на колоді, де поступилася першим місцем також киянці Валерії Максюті, яка виступає вже декілька років за Ізраїль, повинна була виглядати значно краще.

- Але, наскільки відомо, Аліна Козіч і з багатоборством завжди "товаришувала"?

- Так, я вважаю себе і багатоборкою. Тут у мене зараз одна є проблема - підготувати нову програму на брусах.

Газета "Спорт-Экспресс в Украине"