Українська правда

Платіні ставить на Київ та Одесу?

Сергей Шемшученко — 24 квітня 2009, 14:50

Минулого тижня президент УЄФА Мішель Платіні відвідав Україну з останнім візитом перед винесенням вердикту Виконкому УЄФА щодо міст, які прийматимуть матчі Євро-2012. Нагадаємо, Виконком УЄФА пройде 12-13 травня у Бухаресті.

З офіційної інформації, Платіні у Києві відмежувався загальними фразами, зустрічаючись із представниками міст, і не надавав жодного пріоритету будь-якій стороні.

Джерела "Чемпіону" в Координаційному Бюро Євро-2012, повідомили нам сенсаційну інформацію, яка може суттєво вплинути на розподіл міст, які прийматимуть Євро в Україні.

За словами джерела, перше, що вони почули від Платіні, це те, що висновок про міста, які будуть приймати Євро-2012 в Україні, Виконком УЄФА зробить за візитом генерального секретаря Девіда Тейлора у березні цього року, а не за його короткостроковою інспекцією.

Також Платіні дав зрозуміти, те, що йому показали в Україні - це все добре, але він звик дивитися на реальний стан справ, а не в тумане майбутнє.

Далі, за словами джерела, було найцікавіше. Платіні толерантно натякнув, що наразі лише два міста в Україні (станом на 15 квітня - "Чемпіон") виконують вимоги по прийняттю Євро-2012 - це Київ та Одеса.

Київ та Одеса з'єднані більш-менш пристойною автомобільною дорогою. До того ж ситуація з готелями в обох містах, а також з транспортною інфраструкторою також влаштовує президента УЄФА. Стадіони у Києві та Одесі поки знаходяться на стадії будівництва, але це для Платіні не проблема.

Зі Львовом у Платіні також сподівань багато, але у них є чи не головна проблема для прийняття Євро-2012. Він не вірить, що львівський стадіон буде побудований вчасно і що він буде відповідати стандартам УЄФА.

Що стосується Донецька, Дніпропетровська та Харкова, то у містах є практично все для Євро-2012. Втім немає одного. Платіні не впевнений, що вболівальники з комфоротом зможуть подолати шлях до стадіону з будь-якого міста Європи. Це стосується залізничного транспорту, але найголовніше - автомобільного. Оскільки, більше тисячі кілометрів від кордону Польщі автошляхами, які ведуть до Донецька, Дніпропетровська чи Харкова зможе подолати не кожен автомобіль з Європи.

Ще одна проблема цих міст - це відсутність готелів, які відповідають стандартам. Якщо у Донецьку є готелі классом 3, 4 та 5 зірок, то у Харкові та Дніпропетровську - це проблема. Єдине, що об`єднає ці міста, крім майже побудованих стадіонів, чого немає в інших претендентів, то це те, що вони не зможуть задовольнити так би мовити середній клас уболівальника на Євро-2012, а це більш-менш пристойні номери за невелику ціну.

Втім остаточний вердикт за Виконкомом УЄФА, а нам залишається лише сподіватися і вірити, що Євро-2012 в Україні буде у чотирьох містах...