Українська правда

Андрій Волокітін: Адекватної винагороди від держави ми не отримуємо

Сергей Шемшученко — 24 квітня 2009, 16:05

Один із найсильніших україн­ських шахістів Сергій Карякін має намір змінити громадянство. Гросмейстера з відкритими обіймами очікують у Росії. Про мотивацію Сергія Карякіна змінити громадянство і проблеми шахів в Україні розповів львівський гросмейстер Андрій Волокітін.

- Андрію, для вас було несподіванкою рішення Сергія Карякіна змінити громадянство?

- Спершу сприймав цю новину як несподівану. Але згодом, осмисливши її, зрозумів, що все логічно, а тому не варто нічому дивуватися. В Росії йому створили дуже хороші умови для життя, тренувань. У нас таких йому не створили б. Сергій одразу отримає квартиру, двох кваліфікованих наставників, місце в університеті. Не знаю, які фінансові дивіденди він одержить, але, впевнений, вони будуть значно серйознішими, ніж в Україні.

Українські шахісти регулярно демонструють пристойні результати, але адекватної винагороди від держави ми не отримуємо. Українська збірна перемагала на Олімпіаді, на командному чемпіонаті світу. Заохочення від держави було більш, аніж скромне.

- Пригадайте, за перемогу на якому турнірі Україна виплатила найбільший гонорар?

- За перемогу на Олімпіаді отримали приблизно 1800 доларів, із цієї суми в нас вирахували 13 відсотків. Це за звитягу на Олімпійських іг­рах, а престижніших змагань у нашому виді спорту немає. Ми стали першими, витримавши конкуренцію з най­кращими шахістами з понад 130 країн.

- У Росії, мабуть, гонорари за перемогу на цих змаганнях значно вищі?

- Безсумнівно. Російські шахісти отримують лише за участь в Олімпіаді стільки, скільки ми - за перемогу. А про їхню винагороду за перше місце краще промовчу. Саме тому талановиті українці, які реально можуть стати чемпіонами світу, змінюють громадянство.

- Кажуть, вплив Федерації шахів Росії може пришвидшити здобуття Сергієм Карякі­ним звання чемпіона світу?

- Мабуть, так воно і є. Російська Федерація дуже впливова, а така серйозна підтримка суттєво полегшить Сергієві процес.

Василь Іванчук так прокоментував рішення Сергія Карякіна:

- Я гадаю, це його особистий вибір. Якщо він вважає, що йому буде краще з Російською федерацією, чому ні?

На запитання, чи був він здивований Іванчук відповів:

- Я не думав про це. Але це точно його особистий вибір.

Нагадаємо, Павло Ельянов, повність підтримує Сергія:

- Я думаю, що це дуже хороший шанс для нього підвищити свою майстерність, тому що він дуже талановитий гравець. Я думаю, він один із найбільш талановитих у світі. Я гадаю, що за великої підтримки Російської Федерації у нього є серйозний шанс стати у майбутньому чемпіоном світу.

Львівська газета, Chessvibes.com