Українська правда

Командний чемпіонат Європи. Україна йде п'ятою

Сергей Шемшученко — 21 червня 2009, 14:04

Перший день першого командного чемпіонату Європи з легкої атлетики приніс українській збірній три золотих, дві срібних та дві бронзових нагороди. Після першого дня змагань в активі української команди 155 очок і п'ята позиція. Попереду збірні Франції (165,5), Великої Британії (164), Росії (164) та Німеччини (158,5).

Окрім "золота" Юлі Кревсун, Юрія Кримаренка та Наталі Семенової нагороду з командного чемпіонату Європи в португальській Лейрії до скарбнички української збірної поклала Наталя Погребняк, котра фінішувала другою на жіночій стометрівці, зупинивши секундомір на позначці 11.49сек. Поступилася Наталя британці Емілі Фрімен - 11.42.

Срібною на дистанції 400 метрів з бар'єрами серед жінок стала і лідер європейського сезону Анастасія Рабченюк. Цього разу киянка поступилася своїй принциповій суперниці, бронзовій призерці чемпіонату світу із Польщі Анні Єшень. Результати переможниці та срібної призерки 54.82 та 55.05сек відповідно.

Бронзовою нагородою у Лейрії відзначилася Наталя Пигида на гладкій чотирьохсотметрівці. У своєму забігові киянка фінішувала другою, подолавши коло по стадіону за 51.86сек. Але у пісумку пропустила поперед себе італійку Лєбанію Грєнот - 51.16сек та росіянку Людмилу Літвінову - 51.24.

Восьмиразовий чемпіон Європи з кросу Сергій Лебідь також покидає Португальську доріжку з бронзовою нагородою командного чемпіонату Європи. У забігові на 5000 метрів донецький стаєр зупинив секундомір на позначці 13:59.85. Тріумфував у цій біговій дисципліні британець Мо Фарах - 13:43.01.

Четвертими в естафеті 4х100 метрів фінішували наші дівчата. Квартет у складі Наталі Погребняк, Ірини Штенгєєвої, Марії Ремєнь та Єлізавети Бризгіної показав час 43.60сек. Росіянки у цьому виді здобули золото - 43.35.

Через проблеми з передачею естафетної палички на останньому етапі чоловіча збірна України в естафеті 4х100 метрів не фінішувала. Це єдиний вид, що не приніс очок нашій команді впродовж першого дня змагань в Лейрії.

Перші залікові очки для легкоатлетичної збірної України на командному чемпіонаті Європи приніс Артем Рубанко, котрий фінішував четвертим в секторі для метання молоту серед чоловіків з результатом 76м29см. До останньої спроби киянин тримався на другій позиції, але в четвертій спробі його обійшли більш досвідчені суперники Олімпійський чемпіон Шимон Жилковськи із Польщі та німець Маркус Ессер. Перемогу в цьому секторі здобув італієць Ніеола Віззоні - 78м15см.

Всі шанси потрапити до четвірки кращих, котрі мають право виконати останню четверту спробу в горизонтальних стрибках та метаннях, мала і Лілія Кулик. В своїй третій спробі в секторі для стрибків потрійним українка приземлилася на позначці 13м85см, але у підсумку опинилася на п'ятій позиції. Переможниця цього виду француженка Тереза Нзола показала 14м40см.

В секторі для штовхання ядра серед чоловіків Андрій Семенов після двох перших спроб не зміг зачепитися за шістку тих, хто продовжував боротьбу за призові місця. У підсумку одесит зупинився на сьомій позиції з результатом 19м37см. В цьому секторі не було рівних Олімпійському чемпіонові Пекіна поляку Томашу Маєвски - 20м81см.

Станіслав Мельников, хоча і фінішував четвертим у своєму забігові на 400 метрів з бар'єрами, але за підсумками двох забігів опинився на п'ятій позиції з показником 50.62сек. Переможцем цієї дисципліни став лідер європейського сезону британець Девід Грін з результатом 49.26сек.

Одне коло стадіоном, але вже без бар'єрів за збірну України долав Михайло Книш, котрий у своєму забігові фінішував останнім, але серед 12-ти учасників посів у підсумку десяту позицію - 46.74сек. Золота нагорода цієї дисципліни дісталася британцю Тіму Бенджаміну - 45.57сек.

На дистанції 3000 метрів серед жінок Тетяна Головченко змогла витримати темп лідерів тільки на першій половині дистанції, фінішувавши у підсумку сьомою. В активі сумчанки результат 9:23.36.

Чемпіонка та рекордсменка світу серед юніорок Віра Ребрик в компанії своїх дорослих суперниць не змогла показати результат навіть хоча б трохи наближений до її особистих показників. У підсумку Віра фінішувала сьомою з результатом 55м88см. Перемогла тут з найкращим результатом сезону в світі німкеня Крістіна Обергфьоль - 68м59см.

На чоловічій стометрівці Костянтин Васюков у загальному заліку був лише восьмим з показником 10.44сек. Перемога на найкоротшій літній дистанції дісталася скандальному британцю Двейну Чемберзу - 10.07.

Восьмим з досить скромним показником на дистанції 1500 метрів серед чоловіків фінішував Олександр Борисюк 3:44.52. Перемогу на цій дистанції здобув досвідчений португалець Руї Сілва - 3:42.07.

Восьме місце в секторі для стрибків у довжину серед чоловіків дісталося і Віктору Кузнєцову. У своїй найкращій спробі Віктор приземлився на позначці 7м73см. Несподіваним переможцем в цьому секторі став іспанець Аусербіо Касерес зі стрибком на 8 метрів рівно.

Несподівано низький результат у жіночому стипль-чезі показала Валентина Горпинич. 10:04.13 на фініші дозволили Валі розміститися лише на десятій позиції. Переможницею на 3000м з перешкодами серед жінок стала німкеня Анті Мьолднер - 9:32.65

4м10см підкорила в секторі для стрибків з жердиною Наталя Кущ. Результату донеччанки вистачило для одинадцятої підсумкової сходинки. Переможною для польки Моніки Пирек стала висота 4м70см, повідомляє ФЛАУ.