Українська правда

Повністю захистити стадіони від хуліганів на Євро-2012 неможливо - експерти

Сергей Шемшученко — 21 вересня 2011, 18:55

Наразі неможливо гарантувати, що футбольні хулігани не потраплять на матчі Євро-2012, незважаючи на протидію УЄФА та правоохоронних органів країн, що прийматимуть турнір.

Такі висновки експертів наводить польське видання "Dziennik Gazeta Prawna".

Причиною цього передусім є слабка система контролю в УЄФА за розповсюдженням квитків на матчі турніру. Так, перевірити базу даних осіб, що придбали квитки, УЄФА зможе лише за місяць до початку чемпіонату.

Водночас, механізм попередження виявлених хуліганів про те, що вони є небажаними особами, передбачає попередження офіційним листом від УЄФА. Однак, як зауважує часопис, навряд чи це зупинить злісних хуліганів від бажання потрапити на спортивні об'єкти.

Правопорушників на стадіонах може бути ще більше, ніж на це розраховують організатори, оскільки вони могли реєструвати у системі УЄФА своїх родичів або згодом викупити квитки у їх справжніх власників, пише "Dziennik Gazeta Prawna".

Газета інформує, що на цій проблемі наголошують як експерти безпекової сфери, так і представники польської поліції. Зокрема, радник з питань безпеки федерації футболу Польщі Януш Качмарек заявив, що ситуація може перерости в реальну проблему.

Адже стражі правопорядку не можуть перевіряти усіх перед стадіоном без достатніх підстав. У польській поліції теж сумніваються, що порушників зупинить лист УЄФА, а тому сподіваються лише на "патріотичні почуття поляків".

На думку польських експертів, проблему не вирішить і закон щодо проведення масових спортивних заходів, який чекає на підпис президента РП. Ним запроваджуватиметься, зокрема, електронний моніторинг злісних порушників правопорядку, а також контроль за їх перебуванням удома під час матчів. Однак цей закон стосуватиметься лише тих осіб, щодо яких буде винесено судовий вирок уже після набуття ним чинності, цитує фахівців ukrinform.ua.