Українська правда

Україна прагне отримати сертифіковану антидопінгову лабораторію

Сергей Шемшученко — 22 березня 2012, 18:52

Керівництво НОК України на чолі з Сергієм Бубкою зустрілося з делегацією Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА), що прибула до Києва з метою моніторингу лабораторії Національного атидопінгового центру.

Як повідомляє офіційний сайт НОК, під час зустрічі Сергій Бубка наголосив на важливості антидопінгової діяльності.

За його словами, сертифікація антидопінгової лабораторії є вкрай важливою для України і пріоритетним напрямком роботи для Національного олімпійського комітету. Саме тому НОК серйозно ставиться до розвитку лабораторії і виділяє для цього значні кошти. Протягом останніх років було виділено близько 15 млн. грн. для закупівлі сучасних приладів та допоміжного обладнання, придбання реактивів та витратних матеріалів.

Не дивлячись на невеликий час існування лабораторії, вже є певні результати її роботи. Лабораторія отримала акредитацію на національному рівні згідно системи якості ISO 17025 по шести групах заборонених препаратів.

"Розвиток лабораторії не повинен зупинятися і кінцевою метою має стати акредитація лабораторії в ВАДА", - наголосив Сергій Бубка.

В свою чергу директор ВАДА з питань науки, відповідальним за акредитацію лабораторії Олів’є Рабін наголосив на тому, що Національний антидопінговий центр має пройти чіткий ряд етапів, який є обов’язковим для кожної лабораторії та виконати певний перелік вимог. Без виконання цих обов’язкових елементів буде важко просунутись вперед.

Під час візиту до Києва представники ВАДА оглянули і саму лабораторію, ознайомились з її технічним забезпеченням, штатом. Остаточне рішення щодо зроблених висновків від побаченого буде оголошено під час виконкому ВАДА.