Українська правда

Геращенка виключать з Національного олімпійського комітету України

Сергей Шемшученко — 20 червня 2012, 19:57

Виконком Національного олімпійського комітету (НОК) України ухвалила рішення виключити колишнього генерального секретаря НОК Володимира Геращенка з членів комітету.

Про це повідомив президент організації Сергій Бубка.

Геращенко раніше був відсторонений від посади генерального секретаря НОК і пізніше подав у відставку, яка була прийнята. Сталося це після розслідування Бі-бі-сі, з якого випливало, що Геращенко пропонував продати квитки на Олімпіаду в Лондоні на суму в кілька тисяч фунтів.

У Великобританії продаж квитків на Олімпійські ігри на чорному ринку є кримінальним злочином, за це передбачений великий штраф. Спекуляції квитками також заборонені і правилами Міжнародного олімпійського комітету (МОК). Для розслідування цієї справи була створена спеціальна комісія НОК, звіт якої було заслухано в середу на позачерговому засіданні виконкому.

"За порушення своїх членських обов'язків Геращенко В.В. підлягає виключенню з членів НОК Україні", - зачитав текст рішення виконкому Бубка.

Він додав, що виконком комітету також ухвалив рішення засудити вчинок Геращенко, "який своїми діями допустив неетичну поведінку і порушив фундаментальні принципи олімпізму, визначені в преамбулі Олімпійської хартії".

При цьому, як зазначила член спецкомісії НОК Ольга Жуковська, комісія не встановила, що Геращенко дійсно мав намір продати квитки, оскільки існуюча система робить неможливою безконтрольний продаж квитків на олімпійські змагання. У той же час, зазначила Жуковська, комісія встановила, що Геращенко не мав права взагалі вести переговори на цю тему.

Крім того, за результатами розслідування спецкомісії було встановлено, що колишній генсек НОК вів переговори в стані алкогольного сп'яніння. Саме з цієї причини виконком НОК і прийняв рішення про виключення Геращенка. За словами Бубки, це рішення буде винесено на затвердження Генеральної асамблеї комітету 22 червня.

Бубка також повідомив, що матеріали спецкомісії будуть передані в МОК. Журналісти поцікавилися, чи передадуть ці матеріали правоохоронним органам. На це Бубка сказав, що за українськими законами Геращенко не вчинив ніякого злочину, тому необхідності в цьому немає.

"Позиція Національного олімпійського комітету України чиста і ясна - він не мав право вести ніякі переговори, він не мав повноважень вести ці переговори", - сказав Бубка на прес-конференції.

"Він порушив Олімпійську хартію, він порушив етичний кодекс Міжнародного олімпійського комітету, статут Національного олімпійського комітету", - наголосив екс-стрибун.

За словами Бубки, сам Геращенко визнає, що скоїв потворний й недозволений вчинок, і приніс свої вибачення міжнародної спортивної громадськості, пише rsport.ru.