Українська правда

Торрес і Мата - у списку гравців, які в один рік вигравали Кубок чемпіонів і Євро

Сергей Шемшученко — 2 липня 2012, 07:39

Після перемоги збірної Іспанії у Києві у фіналі Євро-2012 Фернандо Торрес і Хуан Мата потрапили до когорти футболістів, котрі за підсумком одного сезону відсвяткували перемогу у Кубку європейських чемпіонів і на континентальній першості.

У травні обидва гравці "Фурії Рохи" допомогли "Челсі" здолати у фіналі Ліги Чемпіонів "Баварію". Тепер вони додали до цього тріумфу золоті медалі Євро-2012, пише офіційний сайт УЄФА.

Торрес також став володарем "Золотого бутса" на чемпіонаті в Україні та Польщі, забивши три голи.

"У цьому сезоні я здобув свої перші титули на клубному рівні - Кубок Англії та Лігу Чемпіонів, - зазначив 28-річний нападник. - Тепер, я завоював кубок Анрі Делоне, про що й мріяти не міг".

Раніше перемогти у Кубку чемпіонів і на чемпіонаті Європи в один рік вдавалося тільки одому іспанцю. Луїс Суарес у 1964 році у складі "Фурії Рохи" тріумфував на континентальній першості, а перед цим разом із "Інтернаціонале" здолав у фіналі Кубку чемпіонів "Реал".

Через 24 роки список поповнили відразу чотири футболісти. Ханс ван Брекелен, Рональд Куман, Беррі ван Арле та Джеральд Ваненбург зі збірною Нідерландів обіграли у фіналі чемпіонату Європи збірну СРСР, а раніше допомогли ПСВ перемогти у фіналі Кубку чемпіонів "Бенфіку".

Вім Кіфт завоював з ПСВ Кубок чемпіонів, але за тріумфом голландців на чемпіонаті Європи спостерігав з лави запасних. Ніколя Анелька повторив це досягнення у 2000 році, коли виграв з "Реалом" Лігу Чемпіонів і був у складі французької збірної, яка відсвяткувала перемогу на Євро.

Крістіан Карамбе може похвалитися унікальною статистикою: в обох переможних фіналах він залишився на лавці запасних.