Головне

Топ-8 спортивних подій 2014-го року для України

02.01.2015 14:30 1162 0
Топ-8 спортивних подій 2014-го року для України

2014-й став роком історичних змін для нашої держави. Україна пережила ряд політичних та економічних потрясінь, які не оминули і український спорт.

Чемпіон пропонує згадати головні спортивні події для України за 2014-й рік.

ЧС-2014 без футбольної збірної України

Почнемо з української футбольної збірної, яка не потрапила у фінальну стадію ЧС-2014 в Бразилії. Наша команда у підсумку виявилася найсильнішою збірною, яка не поїхала на світову першість. У груповій стадії відбору підопічні Михайла Фоменка зайняли 2-гу сходинку і ,вже традиційно для себе, потрапили у раунд плей-офф, де зустрілися з національно командою Франції.

Українці у першому матчі забезпечили собі дуже вагому перевагу, перегравши французів 2:0, і тому їхали до Парижа з твердими намірами дати господарям бій. Однак тренер франзузів Дідьє Дешам вирішив довірити місце в стартовому складі гравцям, які були обділені часом у київському матчі. В результаті саме Карім Бензема, Мамаду Сахо, Матє Вальбуена і лідер збірної Франк Рібері стали головними ковалаями успіху Франції, яка перемогла нашу команду з рахунком 3:0. 

Керівництво ФФУ у свою чергу вирішило не звільняти після цього Фоменка, а навпаки, підписати з ним новий контракт. Угода з фахівцем розрахована до 2015-року, однак не виключається варіант з її продовженням, адже під орудою Фоменка у 2014 році Україна здобула шість перемог, один матч звела внічию і один програла - все це із загальною різницею м'ячів 11:2. Вже відбір на Чемпіонат Європи 2016 року збірна України розпочала з прикрої поразки в домашньому матчі проти Словаччини 0:1, однак зробивши певні висновки наша команда перемогла у наступних трьох, завершивши 2014-й рік на 3-й сходинці у своїй відбірковій групі.

Скорочення числа команд Прем'єр-ліги

У сезоні 2014/2015 у зв'язку з подіями на Донбасі команди з Донецької та Луганської областей: маріупольський Іллічівець, донецькі Шахтар, Металург і Олімпік, а також луганська Зоря, були змушені покинути свої міста і тепер матчі внутрішніх турнірів і єврокубки грають на нейтральних полях. Більше того, навесні через анексію Росією Криму перший чемпіон України сімферопольська Таврія і ФК Севастополь знялися з чемпіонату України. Cаме це стало причиною того, що на старт сезону 2014/15 вийшли всього 14 команд.

Керівники обох клубів очікували, що Росія запросить їх взяти участь у розіграші своєї прем'єр-ліги, однак реальність виявилася прозаїчніше - кримські клуби змінили назви на ТСК і СК ЧФ і вирушили "ганяти м'яч" у другу російську лігу. Точилося навколо кримського питання багато суперечок, до Києва навідувався і президент УЄФА Мішель Платіні, який особисто зустрічався з президентом Петром Порошенком. У підсумку на виконкомі УЄФА генеральний секретар організації Джанні Інфантіно оголосив рішення: кримські клуби не мають права виступати під егідою Російського футбольного союзу з січня 2015 року.

Окремо додамо, що ситуація навколо кримського питання вплинула не тільки на футбол. Нашу країну залишив ряд провідних спортсменів. Зокрема змінили українське громадянство на інші Олімпійський чемпіон у стрільбі з гвинтівки Артур Айвазянпровідна українська гандболістка Юлія Манагароваколишній баскетболіст збірної України Олександр Панченко, тенісистка Валентина ІвахненкоОлімпійська чемпіонка з веслування Інна Осипенко-Радомська, шахістка Катерина Лагно і ще багато інших спортсменів.

Перше за 20 років золото зимової Олімпіади

Мабуть, найприємнішою для спортивної України подією 2014 була золота медаль української жіночої збірної з біатлону на Олімпійських іграх в Сочі. Це було перше за 20 років і друге в історії Незалежної України "золото" зимової Олімпіади. Наша команда у складі Валі та Віти Семеренко, Олени Підгрушної та Юлії Джими провела чудову гонку гонку в естафеті, випередивши своїх конкуренток у боротьбі за перемогу.

Окремо можна додати про Валентину Семеренко, яка почала новий сезон дуже потужно. Відразу в декількох гонках нового сезону українка ставала на п'єдестал пошани, доводячи, що є лідером збірної України і однією з кращих біатлоністок світу.

Україна залишилася без хокею

У липні 2014 року, в українському хокеї, обговорювалося створення Української хокейної ліги (УХЛ) і проведення під її егідою чемпіонату України з хокею сезону 2014-2015. З клубами України, які були зацікавлені в участі, ініціативною групою була проведена зустрічі, велася розробка документації та інші підготовчі роботи, необхідні для реалізації проекту. На жаль, тільки 3 клуби змогли підтвердити свою участь у рамках встановленого терміну - це київський клуб Дженералз, харківський Вітяз та ХК Кременчук, а для проведення чемпіонату мінімум було потрібно чотири команди. У результаті - чемпіонат країни у цьому сезоні не проводився. 

Події на Сході України зачепили і єдиного українського представника в КХЛ донецький Донбас. Не дочекавшись закінчення війни, клуб взяв паузу у виступах КХЛ, гравці були відпущені в оренду. Однак коли закінчиться ця "академічна відпустка", прогнозувати ніхто не береться. Не витримав такої напруги і вже екс-тренер збірної України та Донбасу Андрєй Назаров. Фахівець написав у ФХУ заяву з проханням звільнити його, а президент ФХУ Анатолій Брезвін прийняв рішення задовольнити прохання тренера. Трохи згодом українську збірну очолив Олександр Годинюк.

Нагадаємо, ще навесні, коли не було такої гостроти в Донецьку, місто отримало право приймати чемпіонат світу в дивізіоні 1А. Але вже у вересні турнір віддали польському Кракову.

Тріумф українських спортсменів на ll літніх Юнацьких Олімпійських іграх-2014

У середу, 27 серпня, у Нанкіні (Китай) завершилися змагання ІІ літніх Юнацьких Олімпійських ігор. У 12-денній Олімпіаді взяли участь 3787 спортсменів з 204 країн і регіонів світу, було розіграно 222 комплекти медалей з 28 видів спорту. 
У Нанкіні українська збірна здобула 29 нагород, серед яких 9 золотих, 9 срібних та 11 бронзових, посівши у підсумку 3-е командне місце. Детальніше пропонуємо вам ознайомитися за цим посиланням.

Дебют баскетбольної збірної на Чемпіонаті Світу

30 серпня 2014 року назавджи ввійде в історію українського баскетболу. Саме у цей день чоловіча збірна України в іспанському Більбао зіграла свій перший поєдинок на Чемпіонатах світу. Суперником української збірної була Домініканська Республіка, яку наші хлопці перемогли з рахунком 72:62. Після перемоги над Домініканською Республікою Україна зазнала і своєї дебютної поразки на Чемпіонатах світу з баскетболу, поступившись у напруженому матчі Фінляндії.

Не обійшлося і без дебютної сенсанції, яку створила наша баскетбольна збірна. У своєму третьому поєдинку підопічні Майка Фрателло досить несподівано перемогли команду Туреччини, яка чотири роки тому на домашньому Чемпіонаті світу здобула срібні нагороди. Потім був "ляпас" від новозеландців, який залишив для України два варіанти виходу з групи. 

Усі сподівання прихильники українського баскетболу покладали на Фінляндію, яка зустрічалася з Новою Зеландією у п'ятому турі. Українцям була потрібна тільки перемога європейської команди, але фіни програли...Тріумф Нової Зеландії означав, що далі йде саме ця команда. А Фінляндія, як і Україна повинні були пакувати валізи та їхати додому. Був, звичайно, ще один варіант - обіграти зіркову команду США. Шансів фактично з американцями не було. У підсумку Україна програла, однак команда Фрателло все одно продемонструвала хороший баскетбол в останньому для себе матчі ЧС-2014, давши гідний опір майбутнім чемпіонам світу.

Безумовно, доволі класний дебютний виступ нашої чоловічої збірної відкарбується у пам'яті кожного українського вболівальника. Детальніше про матч зі збірною США ви можете почитати за цим посиланням.

У 2015-му проводити Євробаскет не дозволили

В кінці 2010 року в Мюнхені відбулася друга найбільша історична перемога українського спорту. Нашій країні довірили провести чемпіонат Європи по баскетболу 2015 року. Безумовно - це друга за вагомістю подія для України після футбольного Євро-2012. Але взимку 2014-го все кардинально змінилося. А коли стало відомо, що війна на Сході України не скоро припинеться, проект вирішили перенести.

Під час засідання в Мюнхені 13 червня Рада ФІБА Європа вирішила перенести ЄвроБаскет 2015 з України в інше місце. Таке Рішення було прийнято після ретельного розгляду поточної політичної ситуації та з огляду безпеки в Україні. Як стало пізніше відомо, замість України турнір прийме Франція.

Варто також нагадати, що через події на Сході України припинив своє існування чемпіон України 2012-го року БК Донецьк, який свій останній матч перед розпуском провів у рідному місті 27-го квітя. Припинив своє існування і семикратний чемпіон України маріупольський Азовмаш.

Революція в ФФУ

Останньою гучною подією у 2014-році став скандал навколо ФФУ. Федерація футболу України у середу, 24 грудня, зназнала чергового нападу. Після акцій протесту з гаслами "Геть Конькова" та "дайош люстрацію" у гості до ФФУ завітала СБУ. Працівники служби безпеки провели обшук в Будинку футболу, відбулося вилучення документів та системних блоків. Що і для кого шукали сбушники - було таємницею.

Нагадаємо, раніше ряд регіональних федерацій висловив недовіру президенту ФФУ Анатолію Конькову, вимагаючи його його відставки. У середу, 17 грудня, за скликання надзвичайного конгресу ФФУ виступили 16 регіональних федерацій та 16 інших колективних членів ФФУ.

Для проведення позачергових звітно-виборних зборів Федерації футболу України було необхідно заручитися підтримкою 2/3 колективних членів ФФУ, тобто 32 з 47. Таким чином, буде зібраний надзвичайний конгрес ФФУ, який відбудеться 6 березня.

Саме на ньому і вирішиться майбутнє очільника ФФУ. Робочу групу, яка готуватиме повістку дня позачергового Конгресу ФФУ очолить віце-президент ФФУ Андрій Павелко.

Коментарі ()