Українська правда

Євро-2016. 1-й тур. Група D. Іспанія - Чехія 1:0. "Furia Roja" таки достинула "Cecho"

Сергей Шемшученко — 13 червня 2016, 18:05

Збірна Іспанії з перемоги стартувала на чемпіонаті Європи 2016 року з футболу у Франції. Але ця звитяга далася підопічним Вісенте дель Боске нелегко, адже переможний гол було забито на 87-й хвилині. Команда Чехії показала дисциплінований футбол в обороні, і їм лише кількох хвилин не вистачило до несподіванки.

Перший тайм у виконанні цих колективів вийшов одним з найнудніших на звітному європейському форумі. Збірна Чехії, звичайно ж, відразу відійшла в оборону, адже відкриту гру проти технічної та швидкої Іспанії з таким "Богом пасу" як Іньєста можна вважати самогубством.

Загалом, за перші 45 хвилин "Народна команда" у нападі показалася двічі. На перших хвилинах Даріда зі штрафного не пробив стінку. А на 45-й Нецид нарешті завдав першого удару у ствір воріт - де Хеа був на місці.

Світлина взята з uefa.com

Щодо іспанців, то вони діяли неквапливо, ніби знали, що свій шанс вони матимуть і використають. Проте у першій половині не використали. А кілька реальних нагод було. Перший момент стався на 16-й хвилині, коли добре на випередження зіграв Мората, удар якого прийшовся майже по центру, і Чех впорався.

Потім узяв слово Іньєста, вивівши спочатку на ударну позицію Морату, а потім і Альбу. Обидвоє із зони лівого інсайду цілили у дальній кут, і з обома спробами впорався Чех. Як і з проходом Сільви по правому флангу, коли Петер своєчасно покинув ворота і заблокував намагання Давіда прострілити.

Другу половину іспанці почали реактивно, і тільки дивом м'яч не влетів за спину Петеру Чеху після одного з кутових і серії ударів, які всі були заблоковані. Крім того, Губнік ледь не зрізав м'яч у власні ворота після прострілу Морати. Надалі гра знову заспокоїлася, отримавши те русло, що було протягом усього першого тайму.

Світлина взята з uefa.com

У середині тайму Чехія перехопила ініціативу, створивши чи не єдиний небезпечний момент. Другий стався у компенсований час, коли Даріда з хорошої позиції пробив точно туди, де перебував де Хеа. А цього разу Фабрегас врятував "Фурію Роху", знявши м'яч з ноги Кадержабека після скидування Гебре Селассіє. Якби не Сеск, то чехи сенсаційно б вийшли вперед, адже де Хеа вже був відіграний.

Дель Боске пішов ва-банк, випустивши Аріца Адуріса, Тьяго Алькантару та Педро Родрігеса. І Чехія змушена була притиснутися до власних воріт. До пори, до часу це підопічним Павела Врби вдавалося, але з навісною передачею Іньєсти й ударом головою Піке, який пішов у напад на останніх хвилинах, ні захисники, ні Чех не впоралися. До речі, стандарти у цьому матчі в іспанців катастрофічно не виходили. Ось саме таким чином Іспанія здобула важкі три очки.

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Іспанія. "Червона Фурія" в поході за "треблом"

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Чехія: Останній шанс Чеха і Росицьки