Головне

Орест Тичко: Українські велогонщики їхали на чемпіонат світу за свої кошти

01.04.2010 14:10 614 0
Орест Тичко: Українські велогонщики їхали на чемпіонат світу за свої кошти

Збірна України з велоспорту на треку другий рік поспіль повернулася з чемпіонату світу без жодної медалі, хоча раніше наші гонщики відзначалися як на першостях світу, так і на Олімпійських іграх.

Про причини спаду у вітчизняному велотреку кореспонденту "Чемпіона" розповів заслужений тренер України Орест Тичко, наставник одного з лідерів збірної Євгена Болібруха.

- Чому українці знову не потрапили на п'ятдестал пошани?

- Тут багато причин. Основна - це погане фінансування. Ми їхали на чемпіонат світу в Данію за свої кошти, і за свої кошти там проживали і харчувалися. Держкомспорт винен нам купу грошей. Ще ніколи за всю історію у нас не було такої кризи, такої ями.

Коли ми тренуємося на зборах в Криму, то ще можемо домовитися про те, щоб проживати там у борг. А за кордоном про це не домовишся.

- Скільки ж власних грошей пішло на цю поїздку?

- Збірна України добиралася в Копенгаген не літаком, а автомобілями. Так, мабуть, спортсмени жодної країни не добиралися, нормальні білі люди летіли літаком, але в нас на це бракує грошей. Уявляєте, їхали дві тисячі кілометрів через Польщу, Німеччину, потім паромом у Данію...

Поселилися ми в маленькому і найдешевшому готелі. Там деякі номери трохи більші, ніж купе у вагоні, навіть немає де сумки покласти.

Харчувалися ми, як я вже говорив, за свій рахунок. Євген Болібрух 11 днів харчувався майже самими гамбургерами. Чого ж тут дивуватися, що виступили невдало.

- Не секрет, що у сучасному велоспорті дуже велику роль відіграє фармакологія.

- Так, ми дуже поступаємося іноземним колегам за рівнем забезпеченя фармакологією. Спортсмен, який хоче досягти результату, повинен витрачати на фармакологію як мінімум 200 доларів на місяць. Порівнюючи з іншими збірними, це як небо і земля.

Ще одна причина - в Україні незадовільна інфраструктура. Функціонує лише один велотрек у Львові, та й він не в найкращому стані.

А інші країни світу пішли далеко вперед. У них будуються новітні велотреки, навіть у тому ж Мінську. А наприклад, у Нову Зеландію і Японію зараз запрошуються хороші тренери, і відповідно зростають результати.

Коментарі ()