Головне

Велогонка Race Horizon Park до Дня Києва повернулася на Хрещатик. ФОТО

02.06.2015 19:09 172 0
Велогонка Race Horizon Park до Дня Києва повернулася на Хрещатик. ФОТО

День Києва на Хрещатику у цьому році відкрився традиційними велогонками. Старт вело-святу дав всеукраїнський масовий парад велолюбителів "Велодень", який цього року очолив голова КМДА імер Києва Віталій Кличко та його заступник Ігор Ніконов. Колона з тисяч найоригінальніших велосипедистів дивувала перехожих яскравими вбраннями "вело-вершників" і оригінально прикрашеними та затюнігованими "залізними конями".

Далі естафету прийняли чоловіки-велогонщики "Мастерс" і професійні українські велоспортсменки, на чолі з гордістю українського жіночого велоспорта Анною Соловей, срібною призеркою Чемпіонату світу на шосе. Так, вперше на Хрещатику відбувся Відкритий кубок федерації велоспорту України на призи HorizonPark. Спортсмени змагалися в індивідуальній гонці на час з роздільним стартом. Азарту чоловікам-велогонщикам додала участь у заїзді українського гонщика зі світовим ім'ям - Ярослава Поповича.

У підсумку перше місце у чоловіків взяв Віктор Петрович, срібло - у Дмитра Філіна, бронза - у Григорія Іщенка. Серед дівчат очікувано переможницею стала Анна Соловей, друге місце зайняла Тетяна Рябченко, третє - у Валерії Кононенко.

Але, звичайно, головною подією цього дня стала міжнародна велогонка для професіоналів HorizonParkRaceMaidan, друга із серії одноденок RaceHorizonPark 2015. Цього року маршрут гонки знову повернувся на Майдан Незалежності та Хрещатик. Офіційний старт гонки дав перший заступник міністра молоді та спорту Ігор Гоцул пострілом з пістолета.

"Участь Ярослава Поповича, українського спортсмена зі світовим ім'ям, істотно підняло як престиж гонки, так і градус боротьби. Адже поганятися з таким профі центральними вулицями столиці спортсменам з різних країн було за честь. А для наших хлопців з новоствореної київської команди KyivCapitalRacing - це справжній виклик ", - розповів Олександр Башенко, голова організаційного комітету RaceHorizonPark і віце-президент Федерації велоспорту України.

У гонці взяло участь близько 200 спортсменів - 22 команди, 12 іноземних і 10 українських. Американська команда CMI-Verge, чеська команда SKC TUFO Prostejov, австрійська команда TeamVorarlberg, болгарська VassilLevskiCyclingTeam, HUNGARIAN NationalTeam, польська команда WibatechFujiZory, білоруський велопроект MinskCyclingClub і білоруська національна збірна, данська регіональна команда RandersCykleklub, казахстанський проект Vino 4ever, румунська команда TusnadCyclingTeam, збірна Молдови.

А також українські - COMANCHE KYIV UKRAINE, KYIV CAPITAL RACING, збірна команда Миколаївської області, українсько-польська команда KOLSS-BDC TEAM, збірна України на чолі з Ярославом Поповичем, одеська команда Атлет, велокоманда Полтавської області Авангард (Кременчук), білоцерківський проект "Промінь", рівненська команда "Олімп" і, звичайно, команда з Донецька ISD ContinentalTeam.

Організатори взазначають, що інтерес в іноземних команд до київської гонки зростає з кожним роком. Це підтверджує і велогонщик Ярослав Попович: "На гонках світового туру я, звичайно, у пелотоні спілкуюся з іншими гонщиками. І зі своєї команди Trek, і з інших. Багато хто запитує, на які гонки я далі їду. Я кажу, що їду на гонку в Київ. Вони дивляться на мене здивованими очима, мовляв, нічого собі, виявляється у Києві є гонка. Я їм і відповідаю, що так, є така гонка RaceHorizonPark, дуже навіть хороша. Кажу всім, щоб приїжджали на наступний рік. Вони кивають. Так що нехай Олександр Башенко на наступний рік готує чартери, будемо приймати зірок з команд Світового туру!"

Маршрут траси пройшов по колу: Європейська площа, вул. Хрещатик, вул. Велика Васильківська, вул. Ковпака, вул. Антоновича, Либідська площа. Всього гонщики проїхали 22 кола, що склало 154 км, одне кільце маршруту - 7 км. Для забезпечення безпеки велогонки та за стандартами вимог Міжнародного союзу велосипедистів (UCI) було перекрито рух для потоку автомобілів на час заїзду.

Переможцями HorizonParkRaceMaidan стали: перше місце у велогонщика команди KOLSS-BDC TEAM Олександра Поливоди, срібло завоював білоруський гонщик з команди MinskCyclingClub Сергєй Папок, бронза у велогонщика KOLSS-BDC TEAM Михайла Кононенка.

Міжнародним комісаром, що представляє UCI на гонці був суддя з Ізраїлю Іешуа Копітко, який також зазначив, що гонка через погоду пройшла хоч і складно, але дуже видовищно.

У гонці HorizonParkRaceforPeace перемогу здобув уродженець Криму Сергій Лакгуті з команди KOLSS-BDC TEAM, срібло у його колеги по команді донеччанина Дениса Костюка, бронза дісталася також донецькому велогонщикові, але з команди ISD ContinentalTeam - Анатолію Пахтусова.

Маршрут траси традиційно проліг по колу: пр. Голосіївський - вул. Голосіївська - пр. Науки - вул. Блакитного - вул. Героїв оборони. Всього гонщики проїхали 18 кіл, що складе 151 км, одне кільце маршруту - 8,42 км. "Для забезпечення безпеки велогонки і за стандартами вимог Міжнародного союзу велосипедистів (UCI) було відремонтовано дорожнє покриття траси, а також перекрито рух для потоку автомобілів на час заїзду", - сказавь Денис Шолудько, директор велогонки RaceHorizonPark, віце-президент Київської міської федерації велоспорту.

Перші 20 велогонщиків, які перетнули фініш, дотримуючись правил UCI, отримали грошові винагороди. У загальній сумі призовий фонд склав 3606 євро в один день. Крім фінансової винагороди, гонщики отримали бажані очки в індивідуальний рейтинг UCI.

Завершальну велогонку із серії RaceHorizonPark 2015 - HorizonParkClassic - відкрив новообраний президент ФВСУ Олександр Башенко. Позачергові вибори у межах конференції ФВСУ пройшли напередодні. Учасники конференції одноголосно зійшлися на думці, що успіх в організації велогонки RaceHorizonPark 2015, яку вже 8 років поспіль організовує Олександр Башенко, є істотним підставою довірити йому керівництво всією ФВСУ.

Перед міжнародною велогонкою традиційно пройшли змагання для любителів HorizonMastersCup. Чоловіки і жінки у категоріях від 16+ до 70+ змагалися за призові місця на подіумі. Чоловіки проїхали 7 кіл по 8 км (56 км), жінки - 4 кола, всього 32 км.

Переможцями HorizonParkRaceClassic стали: перше місце - велогонщик команди KOLSS-BDC TEAM Михайло Кононенко, срібло завоював велогонщик KOLSS-BDC TEAM Віталій Буц, бронза у білоруського гонщика з команди MinskCyclingClub Алєксандра Кучинського.

Маршрут гонки на 120 км проліг по колу: вул. Миколи Грінченка, вул. Кіровоградська, пр. Червонозоряний, вул. Андрія Головка, вул. Солом'янська, вул. Протасів Яр. Рельєф траси був більш цікавим і складним у порівнянні з гонкою на Хрещатику: затяжні підйоми і спуски Солом'янського району додавали боротьби та інтриги у третій день змагань.

Коментарі ()