Головне

Тренер збірної України з водного поло: Якщо буде вказівка не вийти на гру з Росією, ми її виконаємо

04.02.2015 14:09 908 0
Тренер збірної України з водного поло: Якщо буде вказівка не вийти на гру з Росією, ми її виконаємо

Збірна України з водного поло зі Львова вирушила на навчально-тренувальний збір до Словаччини, звідки візьме курс на Польщу, де зіграє три кваліфікаційні матчі першого туру відбору до фінальної частини чемпіонату Європи.

Суперниками нашої команди будуть збірні Польщі, Ізраїлю та Росії, йдеться у прес-релізі Федерації водного поло Львівщини, який отримав Чемпіон.

Про збори у Новаках, а також відповідальні ігри у Гожові Велькопольському, зокрема про матч зі збірною Росії, розповів головний тренер національної збірної України Валерій Завізіон.

- Валерію, як відбуватимуться збори у Словаччині? Над чим працюватиме команда?

- Їдемо на п’ятиденний збір у Новаки. Зранку матимемо повноцінне тренування, а ввечері гратимемо спаринг з місцевим ватерпольним клубом. Зараз команда з Новак знаходиться у лідерах чемпіонату Словаччини, тому матчі з нею повинні бути цікавими та корисними. Плануємо зіграти зі словаками 2-3 матчі. Зранку займатимемося за своєю програмою. В основному працюватимемо над тактико-технічною підготовкою. 5-го лютого уже переїдемо в Польщу, де 6-г зіграємо перший офіційний матч.

- Поговоримо про міні-турнір у Польщі. Яке головне завдання для збірної України?

- Потрібно набрати якомога більше очок. Звісно, хочемо посісти перше місце у відборі, однак якщо будемо другі, результат буде непоганим. У нас є головне завдання - вийти до фінальної частини чемпіонату Європи, проте воно не вирішується у першому турі. Матчі другого туру будуть аж в жовтні, і наразі невідомо де саме вони відбудуться.

Щодо наших майбутніх суперників, то, наприклад, поляки нещодавно грали на турнірі з львівським Динамо. Про цю команду запитаю у головного тренера львів’ян Ігоря Зінкевича. Знаю, що поляки грали в Осторовці-Свентокшиському без кількох гравців основи, а відтак у кваліфікаційних матчах будуть дещо сильнішими, оскільки до них приєднаються їхні легіонери. Незважаючи на це, їх боятися не варто - це не серби і не хорвати.

Зі збірною Ізраїлю ми зустрічалися два роки тому. Тоді проблем з цим суперником у нас не виникало, однак самі розумієте, що пройшло два роки і ця команда могла змінитися. Якщо відверто, то інформації по цьому супернику у мене практично немає. Як би там не було, Ізраїль ми маємо перемагати.

Потрібно також врахувати підготовку нашої команди. У дуже хорошій фізичній формі зараз команда зі Львова. Знаю, що "динамівці" виграли престижний міжнародний турнір в Польщі, де проявили себе з кращої сторони.

У харків’ян, які є також в збірній України, ігрової практики, на жаль, немає. Це питання доведеться нам вирішувати в Новаках.

- Напрошується наступне запитання: якщо Ви кажете, що гравці Динамо перебувають у хорошій фізичній формі, чому з львівської команди запросили лише п’ятьох гравців?

- Зрозумійте мене: я заручник цієї ситуації. Не можу сьогодні брати одних гравців, а завтра - інших. Наприкінці року я даю список, який затверджують і підписують. У цьому я обмежений. У мене є список з 20-ти гравців, з яких я можу проводити ротацію. Якщо гравця, якого я хочу запросити на той чи інший матч або збір, немає у цьому списку, це проблема. Не приховую того, що мені зараз більше усіх подобаються львів’яни, але я не можу запросити увесь склад львівської команди. Мені потрібно набирати гравців на майбутнє. Звісно, правила у нас не нормальні, однак мусимо по них грати.

- Яка ситуація з фінансуванням збірної? За чиї кошти їдете на збір до Словаччини?

- Позичаємо гроші. Коли міністерство молоді та спорту нам ці гроші поверне, ми віддамо людям, які нам їх позичили. Для прикладу, тільки у липні міністерство нам віддало гроші за поїздку в Іспанію, яка була ще у лютому минулого року.

- Поговоримо про, мабуть, найсильнішого суперника з нашої відбірної групи збірну Росії. Що зараз представляє ця команда?

- Думаю, що команда "на ходу", оскільки в Росії триває національний чемпіонат, команда бере участь у світовій лізі, грає на міжнародних турнірах. У нас дещо інший рівень підготовки, оскільки самі знаєте, у якому басейні тренуються чемпіони України. Думаю, у цих матчах зачепитися за очки нам буде важко.

- Чи є думки не вийти на матч з росіянами, зважаючи на війну, яка зараз триває на Сході України?

- Немає. Спорт - це одне, а політика - це інше. Є чимало запитань, на кшалт: як ми будемо тиснути руки росіянам? Доведеться. У нас суто спортивні відносини. Люди, які є у тренерському штабі збірної Росії, та гравці не винні у тій ситуації, яка зараз відбувається на Сході. Якщо нам буде вказівка "зверху" не вийти на цей матч, ми її виконаємо. Самостійно такого рішення я приймати не буду.

- А якщо хтось з гравців Вашої команди не захоче супернику потиснути руку...

- Перед грою ми про всі нюанси з’ясуємо. Думаю, такого не буде.

- Чи може бути бійка у цьому матчі?

- Вона може бути завжди. Водне поло - контактний вид спорту, тому бійка може статися у будь-якому матчі.

Прес-реліз Федерації водного поло Львівщини

Коментарі ()