Головне

Прибутковий мундіаль

16.07.2010 09:21 718 0
Прибутковий мундіаль

Ось і пролунав суддівський фінальний свисток, який ознаменував закінчення Чемпіонату світу з футболу в ПАР. Можна порадіти за збірну Іспанії, вона справді заслужила цю перемогу. А поки вболівальники розчаровуються, або навпаки - пишаються командами, які вони підтримували, так чи інакше, емоції йдуть на спад. Найближчим часом вони поступляться місцем логіці і цифрам, які здатні відобразити реальний ефект від Чемпіонату світового рівня.

На сьогоднішній день можна з упевненістю сказати, хто залишився в плюсі.

Ризики FIFA з приводу організації заходу світового рівня на "краю світу" повністю себе виправдали. Незважаючи на загальний внесок у підготовку та проведення ЧС-2010 у розмірі 2,2 млрд. $, чистий прибуток футбольної організації, за попередніми прогнозами, складе від 1,5 до 2 млрд. $. Основний заробіток вдалося виручити за рахунок продажу прав на телетрансляції матчів (2,7 млрд. $). Окрім того, загальний бюджет FIFA значно поповнили спонсори, зацікавлені у використанні ліцензійної символіки Чемпіонату. До речі, всі права на бренд ЧС-2010 повністю перебував під контролем FIFA. Отже, дохід організація могла отримувати як від дрібних підприємців, які торгують сувенірною продукцією, так і від великих компаній, які будували свій бізнес за рахунок проведення мундіалю.

Приватний бізнес також не залишився в боргу. Перед початком турніру міністерство туризму ПАР, з огляду на зимовий період і не надто комфортне географічне розташування країни, розраховувало прийняти близько 300 тис. іноземних уболівальників. На щастя організаторів, з часом ситуація почала змінюватися на краще. За місяць до початку Чемпіонату майже всі квитки були розкуплені. Загалом, нинішній мундіаль зібрав на трибунах 3,1 млн. глядачів. Як наслідок, у Йоганнесбурзі готельний фонд був заповнений на 85%.

Що стосується дрібних підприємців, то недосвідчених африканців радував будь-який прибуток. Середня зарплата місцевого мешканця становить близько 2-3 $ в день. Тільки на місцевому атрибуті - вувузелі - винахідливі підприємці загалом збагатилися на 12 млн. $. Ринкова ціна африканського інструменту перевищувала його собівартість у 10-12 разів. Продаж іншої атрибутики також йшов повним ходом, приносячи досить солідну суму для місцевих жителів - мінімум 20 $ в день.

Телеканали, які володіли правами на трансляцію матчів, напевно змогли окупити свої витрати. Фінальний поєдинок транслювався в 200 країнах світу. У середньому кожен десятий мешканець планети зміг спостерігати протистояння Іспанії та Нідерландів.

Не секрет, що головним одержувачем прибутку в даному випадку повинна виступати держава. Поки тут дані дуже суперечливі, оскільки основний дохід надходить від сплати податків, для підрахунку яких потрібен певний час.

За даними міністерства фінансів ПАР, чистий прибуток від проведення Чемпіонату повинен скласти 3,9 млрд. $. При тому, що витрати на організацію та проведення турніру за офіційними даними склали 4,5 млрд. $. Багато аналітиків налаштовані не так оптимістично. На їх переконання, збитки господарів турніру можуть скласти близько 4 млрд. $. Левову частку витрат склали будівництво та реконструкція десяти (!) стадіонів (близько 1,7 млрд. $), а також кошти, виділені на забезпечення безпеки турніру (за неофіційними даними 650 млн. $).

Проте, країна отримала значний непрямий прибуток. Сюди можна віднести створення 350 тис. додаткових робочих місць у державі, де безробіття є однією з основних проблем. Крім того, було побудовано та реконструйовано близько 1,5 тис. км. залізниці, 3 аеропорти міжнародного значення.

Але головне - це іміджева складова. Про країну на "межі світу" зараз говорять по всій планеті. Дрібні нарікання на місцеву злочинність, незнання організаторами іноземних мов, страйки волонтерів і стюардів, в загальному кажуть про проведення турніру на високому рівні. В іншому випадку, резонанс через обурення був би набагато більшим.

Як би там не було, після бурхливих емоцій мундіалю-2010 вся увага футбольного світу буде звернене на підготовку України та Польщі до Євро-2012. І якщо на помилки і недоліки африканців досвідчені вболівальники часом закривали очі, то до хиб у країнах, розташованих в центрі Європи, буде пильна увага.

Що стосується прибутку від проведенню турніру, то на сьогоднішній день можна порадіти лише за УЄФА, адже ця організація обов'язково залишиться у плюсі. Україні ж поки доводитися констатувати майбутні мільярдні збитки, окупність яких досить примарна ...

Павло Цируль, Глава правління Комітету громадського контролю Євро-2012

Коментарі ()