Головне

Шевченко: Хорватам серйозно поступилися тільки в індивідуальній майстерності у середині поля

30.03.2017 12:50 2149 0
Шевченко: Хорватам серйозно поступилися тільки в індивідуальній майстерності у середині поля

24-го березня збірна України у відборі до ЧС-2018 поступилася команді Хорватії.

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко проаналізував гру команди вже не по гарячих слідах.

- Андрію Миколайовичу, скільки разів Ви переглядали поєдинок у Загребі на відео?

- Три. Відразу після гри мені підготували повний запис, а потім надіслали монтаж ключових моментів. Звичайно, після детального перегляду й аналізу матчу враження трохи помінялися, але в цілому я дотримуюся тієї ж думки, яку озвучив на прес-конференції. У нас були помилки, ми провели складний поєдинок із сильним суперником, але на його тлі виглядали гідно.

- Чого саме не вистачило для нічиєї, як Ви вважаєте?

- Виконання. Потрібна була остання передача. Були моменти, але відсутність реалізації не можна пояснювати невдачею - це в корені неправильно. Це нестача того самого виконання. У хорватів воно було, у нас - ні.

- У футболі прийнято обговорювати, вгадав тренер зі складом або не вгадав. Як Ви вважаєте, Вам це вдалося?

- Ми вибрали найкращий на той момент склад, і сьогодні я не буду говорити, що у разі чого прийняв би інше рішення. Не стану критикувати своїх футболістів. Якщо я їм довірив місце на полі, значить, взяв відповідальність на себе, а вони, у свою чергу, нехай несуть відповідальність перед всією командою. Всі ці питання ми обговоримо всередині колективу.

- Хвороба Руслана Маліновського сильно сплутала Вам карти при визначенні складу на гру?

- Ми його викликали, щоб він підсилив команду, і півзахисник бельгійського Генка справді був одним з кандидатів на потрапляння у старт. Ми бачимо у ньому потенціал.

Руслан Маліновський через хворобу змушений був пропустити матч

- Очікували від хорватів такого дебюту?

- Так, вони добре нагнітали на початку зустрічі, ми були до цього готові, але нам не вистачило різких контратак, до яких, у свою чергу, готувалися і господарі поля. Були ситуації, коли навіть Лука Модрич стелився у підкатах, перериваючи наші випади у відповідь.

- Повний цифровий розклад по грі вже вивчили?

- Зрозуміло. Можу сказати, що ми серйозно поступилися противнику тільки в одному компоненті - в індивідуальній майстерності у середині поля. У хорватських півзахисників було набагато більше обводок і вертикальних передач. Кожна така індивідуальна дія допомагає створювати чисельну перевагу в атаці, а нам цього якраз не вистачило.

- В інших компонентах ви не поступилися?

- У чомусь - поступилися, у чомусь - перевершили. Але в цілому показники рівні. Десь ми трохи краще, десь - вони.

- На рідкість вдалим вийшов дебют Миколи Матвієнко. Які Ви підібрали слова для цього молодого хлопця, який взагалі не хвилювався?

- Матвієнко був дуже уважним і сконцентрованим під час всього нашого тренувального процесу. Ми знали, що у нього хороша школа, на заняттях він чудово працював, показував високу інтенсивність і добре влився у сам колектив. Так що це місце на полі хлопець заслужив, і ми всі побачили, як він зіграв.

- Не секрет, що Андрій Шевченко - прихильник продуманого та ретельного виходу з оборони в атаку, але у першому таймі було дуже багато інфарктних передач. Ви згодні?

- У всьому потрібен розумний баланс, і в футболі бувають такі моменти, які необхідно відчувати на полі. Нам бракувало елементарної варіативності, високий пресинг хорватів не був для нас сюрпризом, але всі моменти ми, по суті, привезли собі самі. Так, у збірної Хорватії було багато прострілів, але всі вони контролювалися захисниками, вони були до них готові. Ну а гол - це найвища майстерність нападника Ніколи Калінича. Так виконати - це треба вміти.

- У перерві Ви вказали хлопцям на їхні помилки?

- Я вказував на них ще у першому таймі, просто не міг докричатися до наших захисників. Після 30-ої хвилини настав період, коли ми на деякий час втратили впевненість якраз через такі речі. Футбол - проста гра, її потрібно відчувати. Вибили подалі, правильно розташувалися, відпрацювали на підборі ...

Звичайно, я тільки вітаю бажання хлопців виходити в атаку через пас, ми цього якраз і вимагаємо. Але бувають моменти, коли треба зіграти простіше, і для нас це стане хорошим уроком. Це і називається - контроль гри. Наприкінці першого тайму ми його трішечки втратили, з'явилася нервозність, ми трохи розтягнулися, і нас на цьому спіймали.

Хорвати, до слова, взагалі грали дуже просто. По-моєму, вони жодного разу не розігрували м'яч на своїй половині поля. Коли ми йшли у пресинг, "картаті" не ризикували. Так що потрібна золота середина, але грати на відбій ми не будемо за жодних обставин.

Світлина dynamo.kiev.ua

- У другому таймі господарі свідомо віддали нам ініціативу?

- Відразу після перерви вони спробували знову включити пресинг, ми з-під нього кілька разів вийшли, з урахуванням всіх коректив, і потім хорвати "сіли" назад, стали працювати компактно на своїй половині поля.

- До перерви добре працював правий фланг, а після перерви - лівий. Як це можна пояснити?

- Ми згодні, що у першому таймі з лівої сторони не все виходило, там футболісти займали не зовсім правильну позицію. Ми внесли корективи, підказали Жені Коноплянці, щоб він діяв ближче до центру, частіше працював між лініями, і це призвело до хорошої взаємодії з Матвієнком. До того ж, у першому таймі були моменти, особливо коли прострілював Андрій Ярмоленко, у яких нам не вистачало якраз другого ешелону, другого темпу.

- Коноплянці та Ярмоленку постійно приділяють підвищену увагу - менше двох захисників їх ніколи не опікує. Як з цим боротися?

- Та не треба з цим боротися - це потрібно використовувати іншим футболістам, у яких з'являються зони. Ми до цього готуємося, спрямовуємо гравців на такі дії, але не завжди все виходить.

- Як Ви пережили свою першу поразку у тренерській кар'єрі?

- Все нормально - я ж не перший день у футболі. Перед матчем говорив, що результат для нас важливий, але важлива і сама гра, її якість, а у цьому відношенні ми побачили чимало позитивних моментів на тлі такого серйозного суперника.

zbirna.com

Коментарі ()