Головне

Василь Кулак: "Чемпіонат Європи ми розглядаємо як звичайний старт"

15.03.2011 13:46 1229 0
Василь Кулак: "Чемпіонат Європи ми розглядаємо як звичайний старт"
На початку квітня у Рязані відбудеться чемпіонат Європи з важкої атлетики. "Чемпіон" побував у таборі жіночої збірної, яка готується на заміській столичній базі у Конча-Заспі. Головний тренер Василь Кулак розповів нам про кадрові проблеми, умови підготовки та плани на передолімпійський сезон.

- Василю Григоровичу, на зборі відсутні відразу кілька спортсменок, які впродовж останніх років мали постійне місце в основі - мова йде про бронзову призерку ОІ-2008 Наталію Давидову, чемпіонку Європи Наталію Троценко, бронзову призерку ЧЄ-2009 Юлію Довгаль.

- Наталія Давидова травмувалася ще рік тому на чемпіонаті Європи у Білорусі. Для цього не було жодних підстав - вона була у чудовому стані. Однак, зафіксували лише початкову вагу, Наталія не змогла продовжити змагання через проблеми з рукою. На жаль, лікуємо її до цього часу. Можна було б виставити її на Кубок України у Луганську, але це був би невиправданий ризик. Давидова - це дуже надійний спортсмен, і нам потрібно берегти її до чемпіонату світу й Олімпійських ігор.

Що стосується Наталії Троценко, то у неї майже та сама ситуація з травмами, що і у Давидової. До того ж, не так давно несподівано помер її особистий тренер, і Троценко, цілком зрозуміло, переживає певну депресію. Але вона тренується, втягується у роботу.

Довгаль у минулому році написала заяву про те, що вона виходить заміж і переїжджає на постійне місце проживання до Азербайджану. Просить нас не заключати з нею контракт і не розглядати, як кандидата до складу головної команди. Відверто кажучи, я відпустив її з легкою душею. Юлія Довгаль - це хороший заліковець, але не більше! Тим паче, вже повернулася до роботи Ольга Коробка, є у нас Світлана Чернявська та молоді Дарина Гончарова та Катерина Золотарьова. Як кажуть у народі, "кожному овочеві свій час". Довгаль нас попросила, і ми її відпустили: хай виходить заміж і займається сім'єю.

- У якому стані Олька Коробка?

- Мене радує те, що Оля попереду паровоза не бігає - піднімає те, що потрібно на даний момент. Вона ще такою не була, у надзвичайно хорошому стані наразі! Вона схудла, нічого не турбує. Маю надію, на ЧС вона підійме 140/170 кг, а це - медаль! І на Олімпіаді також.

- Чому на зборі так мало людей, як ніколи?

- Зараз з нами у Конча-Заспі 10 спортсменів, і це дуже прикро... Я з 1992 року працюю головним тренером жіночої команди з важкої атлетики, ну такого ще не було. Сьогодні весь цвіт вітчизняної важкої атлетики ми тут маємо готувати, незалежно від вікової категорії: дорослих, молодь, юніорів, і кожному з них потрібно дати хорошу базу, бо у кожного на носі серйозні змагання: чемпіонати світу та Європи! А ми маємо можливість викликати на збір усього 10 чоловік серед усіх вікових груп! Про яку якісну підготовку може йти мова?

Ми тримаємо у Конча-Заспі сімох дорослих спортсменів і трьох найсильніших юніорок, яким виступати на світовій першості. Всі інші готуються не централізовано, а вдома, хто як може. Маю надію, що це лише перший час буде у нас така підготовка. Але якщо і надалі ми матимемо можливість викликати по 10 спортсменок на збір, то я  навіть не уявляю, яким буде склад нашої команди та здобуток на Олімпійських іграх...

- Не за горами чемпіонат Європи у Росії. Які завдання ставите перед дівчатами?

- Чемпіонат Європи ми розглядаємо як звичайний старт, ніхто рвати серця там не буде. Єдине, на чому варто загострити увагу, це зміна вагової категорії бронзовою призеркою чемпіонатів світу та Європи Юлією Каліною. Майже у наказному порядку ми переводимо її у вагу до 63 кг. Це дуже і дуже непросто, але від цього нікуди дітися, якщо розраховувати на олімпійські нагороди.

Свого часу ми так само переводили на вагу вище Наталію Скакун. До того вона встановила абсолютний рекорд Європи у категорії до 58 кг. І коли ми її майже силоміць перевели у вагу до 63 кг - були і сльози, і все що завгодно. Зрештою ми її переконали і були праві: надалі Наташа виграла чемпіонат Європи, світу, Олімпійські ігри та сказала спорту "до побачення", адже їй нічого більше доказувати на помості. А чи могла б вона зробити те саме у попередній вазі - це ще питання.

Тут багато факторів зважуємо, потрібно добре розбиратися у предметі. І тепер ми те саме радимо зробити Юлі Каліні. Навіть при фактичній вазі 58 кг 100 г вона виступатиме у 63 кг. Вона один раз спробує, орієнтовно на чемпіонаті Європи у квітні, а далі справа піде.

- Зі складом на континентальну першість Ви ще не визначилися?

- Чому ж не визначився? Є склад, але немає грошей. Ми ще не знаємо, скільки зможемо відправити спортсменів, тренерів - звідси, не оприлюднюємо склад, щоб потім не вийшло незручностей. Буде непростий переліт: літаком до Москви, звідти на Рязань. До слова, дешевше та швидше летіти десь в Італію, але вибираємо не ми.

Потрібно обновити трішки склад, сформувати збірну та восени вибороти 4 ліцензії на чемпіонаті світу, а на Олімпіаді вибороти дві медалі - у нас стоїть чітке завдання. За золото ми не говоримо, а от срібні або ж бронзові нагороди маємо з Лондона привезти.

Коментарі ()