Головне

ЧС-2016. Україна повертається у Дивізіон 1A! Подякуємо Хорватії! ФОТО + ВІДЕО

24.04.2016 01:50 1203 0
ЧС-2016. Україна повертається у Дивізіон 1A! Подякуємо Хорватії! ФОТО + ВІДЕО

Національна збірна України з хокею ще на один рік залишається у Дивізіоні 1B Чемпіонату світу... Що? Це Вам здалося! Ні! У Хорватії у 2016 році підопічні Олександра Савицького могли фінішувати не першими, пропустивши вперед... сенсаційну команду Литви. Навіть британці були биті вперше за три роки. Але скромна Литва свого не досягнула. Та про все по черзі.

Звітна першість розпочалася для українців більш ніж вдало. У поєдинку проти команди Румунії "синьо-жовті" були на голову сильнішими за свого суперника, що і дозволило їм завершити зустріч з доволі впевненим переможним рахунком - 6:1. Хоча під кінець першого періоду було хвилювання, адже суперники скоротили рахунок. Дотиснути румунів вдалося у перші вісім хвилин третьої 20-хвилинки.

Потім був іспит у вигляді господарів турніру. Незважаючи на те, що хорвати постійно пресингували та грали у тотальний хокей у першому періоді, закинути вдалося саме українцям. І зробити це двічі. Чергова пропущена шайба наприкінці даного відрізку давала надію власникам льодової арени "Дом Спортова". Але "синьо-жовті" зняли всі питання про переможця матчу на старті другого періоду - 4:1.

З Естонію виявилося ще легше. Хоча саме ця команда відібрала одне очко у Великобританії у другому турі. Уже у першому періоді наша команда могла щонайменше п’ять разів запалювати червоне світло за воротами супротивника. Вийшло тільки двічі. На початку другої 20-хвилинки підопічні Савицького пропустили з булліту, проте потім просто догромили естонців - 7:1.

Почали турнір українці дуже впевнено. Світлина wmib2016.iihf.com

Після того, як Великобританія обіграла Литву, всі сходилися на думці, що саме британці й українці розіграють єдину путівку на підвищення у класі. І здавалося, що організатори правильно вчинили, відтермінувавши очну зустріч на останній тур.

Пригадалися і слова форварда збірної України Олега Шафаренка, що саме збірна Великобританії є фаворитом цього Чемпіонату світу, а не Україна: "Мучимося з британцями, тому що там канадці грають, хоч і не першого, не другого сорту - трохи нижчого. Але однак, вони навчені, вони вміють грати, вміють кидати. Я думаю, що у найближчій грі все-таки вони фаворити".

Однак, виявилося не все так просто... У четвертому турі українці сенсаційно програли, можна навіть сказати "зганьбилися", у протистоянні з Литвою. Перша частина зустрічі завершилася нульовою нічиєю. Під кінець другого періоду українцям нарешті вдалося пробити воротаря суперників. Втім, прибалтійці відігралися на початку третьої 20-хвилинки, а на 50-й хвилині навіть вийшли вперед!..

Підопічні Савицького домінували протягом наступних десяти хвилин, але пробити Артура Павлюкова, який упіймав кураж, їм було несила. У підсумку - перша в історії поразки України від Литви! І тепер "синьо-жовтим" в останній день потрібно було будь-що перемагати британців в основний час. Ба більше, сподіватися, що Хорватія відбере хоча б один бал у Литви у завершальному матчі турніру.

Українці так і не зрозуміли, що сталося у матчі з Литвою. Світлина wmib2016.iihf.com

Інтрига розпалилася до неймовірного, адже відразу три команди до останнього мали шанси на путівку у вищий дивізіон. Першими на льодовий майданчик вийшли з'ясовувати стосунки Україна та Великобританія. І свій немалий і важкий крок до омріяної перепустки підопічні Савицького зробили.

У першому періоді, загалом, була рівна гра, британці дещо передували за кидками, але рахунок відкритий не був. Тільно-но розпочався другий відрізок зустрічі, як Джонатан Філліпс вдало підставив ключку на п'ятачку, переправивши кидок партнера точно у кут. І що тут почалося!.. Суперники на куражі "возили" українців, як того тільки хотіли та бажали. І наше щастя, що на останньому рубежі справжні дива творив Едуард Захарченко (він потім отримав звання найкращого гравця поєдинку).

Перспективи були не дуже оптимістичними... Правда, Україна зібралася. На 5-й хвилині третього періоду Дмитро Чернишенко скористався помилкою у захисті британців і проштовхнув шайбу поміж щитків Бену Боунсу. Потрібна була ще одна точна спроба. До того ж українці отримали більшість. Але використати жодну з переваг у цьому матчі "синьо-жовті" так і не зуміли (цей компонент гри шкутильгає у нас уже давненько).

І все ж ця точна спроба відбулася! Олег Шафаренко взяв гру на себе, пройшов за воротами та видав чудову передачу на Олександра Побєдоносцева, який поцілив точнісінько у кут. Головний тренер збірної Великобританії відразу ж узяв тайм-аут, але він нашим суперникам не допоміг. Їх підвів Расселл Коулі, отримавши дві хвилини штрафу, після чого "синьо-жовті" довели справу до вольової перемоги.

Щоправда, і це ще нічого не означало, хоча наші хокеїсти щиро посміхалися, виконували гімн і позували перед камерами. Тепер на прихильників українського хокею чекали довгі сім годин до визначення підсумку поєдинку Хорватія - Литва. Ще раз нагадаю, що Україну влаштовував будь-який результат, крім перемоги литовців в основний час.

Радість від перемоги над британцями. Світлина wmib2016.iihf.com

Після цієї світлини інших слів, крім як привітань, не знаходилося. Диво сталося!.. Збірна Хорватії, на яку покладали надію українські вболівальники, змогла зачепитися за очки в останній зустрічі турніру. "Картаті" закинули у першому періоді та вели у рахунку фактично до завершення матчу. І навіть взяття воріт на 55-й хвилині не змогло підірвати настрій нашорї країни! Нічия в основний час, а далі нам було до... "однаково"!

Ми повернулися!

І вийшло, що слова президента Федерації хокею України Анатолія Брезвіна виявилися не пророчими.

"Юніорський турнір до 18-ти років, з точки зору перспективи розвитку вітчизняного хокею, є пріоритетним для керівництва ФХУ. І юніорський, і дорослий чемпіонати вкрай важливі. Але, з урахуванням перспективи розвитку хокею у країні, безумовно, особливу увагу ми приділимо юніорській команді", - сказав він напередодні стартів обох цих турнірів.

Але вже так вийшло, що у юніорів сильнішою за нашу команду стала команда Угорщини, що це можна назвати логічним і закономірним. А от те, що національна команда таки випередила всіх свіоїх не найсильніших суперників, можемо записати в актив (насьогодні!)... Хоча запитання до керівництва ФХУ та нинішнього тренерського штабу, з огляду на безхарактерну поразку від Литви, залишаються. Добре, що все добре закінчилося!

Святкування всіх українців з 1:04

Коментарі ()