Головне

ЧС-2010. Уругвай - Гана: серія пенальті вибиває із турніру останню африканську збірну

02.07.2010 20:41 381 0
ЧС-2010. Уругвай - Гана: серія пенальті вибиває із турніру останню африканську збірну

Здавалося, що після матчу Нідерланди - Бразилія норму футбольного захоплення на один вечір виконано. Але ні - футбольний чемпіонат світу наостанок демонструє усім скептикам своє справжнє обличчя. Обличчя  азарту, емоцій, дивовижних рішень та вчинків, оголених нервів та неочікуваних сюжетів.

За не надто яскравою афішею Уругвай - Гана сховався один із найдраматичніших матчів. Перший тайм основного часу чітко розділився на "блакитний" та "чорнозоряний". Перші півгодини Уругвай не вилізав із половини поля збірної Гани, та "чорні зірки" одразу ж знайшли сили огризнутися, організувати атаку за атакою і розписатися у воротах Фернандо Муслери за секунди до сигналу на перерву. Мунтарі відправив м'яч у сітку - неочікувано, здалеку, непомітно для голкіпера. І вже Уругвай має відігруватися вперше на чемпіонаті.

Відігралася команда Оскара Табареса вже на десятій хвилині другого тайму основного часу. Джон Пейнтсіл сфоли на активному Хорхе Фусіле. Дієго "зірка" Форлан взявся виконувати штрафний удар. І виконав його ідеально - закрутивши "Джабулані" у дальній верхній кут. Кінгсон, який до цього неодноразово виручав Гану,  обрав не дуже вдалу позицію, - 1:1.

Після цього команди вирішили, що глядачам вистачить і двох голів. Форварди обох команд марнували такі моменти, в яких навіть Ярмоленко, певно, забив би (нехай пробачить нам динамівець це маленьке порівняння). І займалися цим більше години - решту другого тайму та обидва екстратайми. До 120-ї хвилини.

А тут нашу розповідь треба починати заново. Тому що "так не буває". Таку розв'язку не вигадав би жоден сценарист. Так не спронозував би жоден астролог. Так не прорахував би жоден аналітик.

Арбітр призначив штрафний біля воріт Уругваю. З нього все і почалося. Пейнтсіл відправив м'яч у воротарський майданчик, де відбулася "битва біля воріт Муслери". Двічі ганці не потрапляли у ворота з двох метрів. Двічі уругвайці відбивали м'яч з лінії воріт. Спочатку - ногою. А коли і цього стало замало, Луїс Суарес, форвард (!) команди, рукою - як у волейболі - врятував команду від 1000-процентного голу.

Позаду дві години гри. Остання хвилина екстратаймів. Червона картка для Суареса і пенальті на користь Гани. Африка готувался святкувати найбільший успіх команди з континенту. Африка готувалася вітати героя - Асамоа Гьяна, який ось, зараз, мав відправити збірну Гани у півфінал чемпіонату світу в ПАР.

Суарес ішов з поля, не стримуючи сліз. 

Гьян пробив пенальті. Але замість пісні на честь тріумфу Гани почув похоронний марш. Асамоа відправив м'яч у поперечку воріт.

Суарес, який вже майже залишив поле, озирнувся. І посміхнувся.

Уявити стан, в якому Гана налаштовувалася на серію пенальті, неможливо, а побажати відчути щось подібне можна хіба що найзапеклішому ворогу.

Серію пенальті розпочав Форлан. Вдало.
Перший удар Гани довірили - здогадайтеся, кому - Асамоа Гьяну. Цього разу він не схибив - 1:1.
Ще по одному точному удару - Вікторіно і Аппіа - 2:2.
Уругвай забиває третій пенальті, а капітан Гани Джон Менса схибив, відправивши м'яча чітко в руки Муслері.
Уругваю б тут добити Гану, аж ні! Максі Парейра відправив м'яч у зоряне небо Африки, немов запрошуючи Гану відігратися і все ж витягти квиток у півфінал. Ганці відмовилися: Домінік Адійя не переграв Муслеру.
Підпис у воротах на користь Уругваю поставив Себастьян Абреу - 4:2 за пенальті, Уругвай їде на побачення до Нідерландів.

Але ж наскільки різним вийшов цей матч для двох яскравих особистостей у складі своїх команд. Гьян, який міг стати героєм Африки, не забив, можливо, найважливіший гол у своєму житті. А Суарес, дискваліфікований, той, що залишив свою команду у меншості, той, що спровокував пенальті у ворота власної команди за секунди до фінального свистка, фактично врятував Уругвай. Так, він порушив правила, але чи думав він про це на лінії воріт, відбиваючи м'яч і рятуючи команду? Поджертвуваши собою, він подарував своїй країні віру після промаху Гьяна, а партнерам - наснаги в серії пенальті.

Уругвай - Гана, чвертьфінал чемпіонату світу-2010, матч, про який можна буде з гордістю розказувати сину: "Я бачив це наживо".

Уругвай - Гана - 1:1 (0:1), по пенальті - 4:2

Голи: 0:1 - Мунтарі (45+2), 1:1 - Форлан (56)

Серія пенальти: 1:0 - Форлан, 1:1 - Гьян, 2:1 - Вікторіно, 2:2 - Аппіа, 3:2 - Скотті, 3:2 - Менса, 3:2 - М.Перейра, 3:2 - Адійя, 4:2 - Абреу

Уругвай: Муслера, М.Перейра, Лугано (Скотті, 38), Вікторіно, Фусіле, Перес, Аревало, Фернандес (Лодейро, 46), Кавані (Абреу, 76), Суарес, Форлан.

Гана: Кінгсон, Пейнтсіл, Ворса, Менса, Сарпей, Аннан, Асамоа, К. Боатенг, Інкум (Аппіа, 74), Мунтарі (Адійя, 89), Гьян.

Попередження: Фусіле (20), Аревало (48), Пейнтсіл (54), Перес (60), Сарпей (78), Менса (95).

Вилучення: Суарес (120+1)

Коментарі ()