Українська правда

Чи потрібен Україні Папа?

Сергей Шемшученко — 9 червня 2010, 08:37

Головний тренер збірної України Мирон Маркевич минулого тижня зробив заяву, що ФФУ збирається натуралізувати сенегальського захисника "Металіста" Папа Гуйе. Наставник синьо-жовтих не втомлювався повторювати, що у збірної проблеми в захисті.

Справді, захист українців у матчах з Литвою, Румунією та Норвегією виглядав чи не найслабкішою ланкою команди Маркевича.

Очевидно, що Папа Гуйе, який грає за "Металіст" вже чотири сезони і якого добре знає Маркевич, на думку тренера, має посилити склад. Але в цьому впевнені далеко не всі.

Як тільки постало питання натуралізації іноземця, то і чиновники, і тренери, і екс-футболісти зійшлися в одному - давайте будемо "українізовувати", але тільки в тому разі, якщо цей футболіст на голову сильніший за українців, які могли б грати у національній команді.

Чи сильніший Папа за українців на своїй позиції - це вже питання, здебільшого риторичне. Маркевич, а він головний, напевно, краще має знати.

Але хто спостерігав за грою Папа за "Металіст", однозначо може сказати, що сенегалець - це не Мальдіні і не Пуйоль навіть на чверть.

Сенегалець має високий зріст (192 см) і добре грає у відборі м`яча, хоча надто повільний, щоб грати проти нападників рівня навіть збірних-середняків в Європі.

Папа добре підключається до атаки при розіграші стандартів, хоча забив лише один гол у матчах за "Металіст" за чотири сезони. Утім, у своєму штрафному Папа припускається чимало помилок і при своєму гренадерському зрості програє боротьбу за верхові м`ячі. У підсімку "Металіст" має великий відсоток пропущених м`ячів після ударів головою з меж штрафного.

Минулого сезону сенегалець не найкраще зіграв ключові матчі "Металіста" з лідерами чемпіонату України. У проганому матчі "Дніпру" (0:2) у першому і другому голі провина Майдани і Папи, які не дограли епізоди до кінця, коли забивали Калиниченко та Селезньов.

Те ж саме стосується і домашньої поразки від "Динамо" (1:2), коли забивався голи. У першому м`ячі Папа вибив м`яч з власного штрафного прямо на суперника, а другий гол у ворота "Металіста" був забитий за повної бездіяльності двох оборонців, одним з яких був майбутній українець.

У матчі другого кола з "Дніпром" підопічні Маркевича хоча і виграли (3:2), але знову одна з помилок в захисті Гуйе призвела до голу.

Ще один ключовий матч сезону з "Шахтарем" (2:1) і перший же гол у ворота "Металіста" оформив Левандовськи, якому дав пробити Папа.

Це лише вибіркові матчі, де сенегалець грав проти лідерів українського футболу. Були ігри, де гравець був одним з найкращих, але назвати його надійним і стабільним, можуть хіба що його родичі.

Чим же тоді Папа кращий за українців з "Дніпра" Павла Пашаєва та Євгена Чеберячка? Чому на позицію центрального захисника Маркевичу не повернути Михалика? А ще є Мандзюк з "Дніпра", Кучер з "Шахтаря", Чечер з донецького "Металурга" і динамівець Хачеріді.

Безперечно, натуралізація Папа Гуйе додасть колориту українській збірній - Папа два сезони відіграв за луцьку "Волинь", і українську мову та гімн України, можливо, знає краще за багатьох українців в національній команді. Але чи поменшає від того проблем на полі? Напевне, що ні...