Українська правда

Ковалець: "Кістяк молодіжної збірної вже вимальовується"

Сергей Шемшученко — 4 квітня 2013, 14:01

Наприкінці березня молодіжна збірна України провела два товариських матчі проти своїх однолітків з Чехії й Італії.

Повернувшись до України наставник нашої "молодіжки" Сергій Ковалець відвідав Конгрес тренерів, що відбувся на "Донбас Арені".

Прес-служба Федерації футболу України поспілкувалась з Ковальцем, який розповів про ці події.

- Ми провели два цікавих спаринги, нашими суперниками були сильні збірні. Першочерговим завданням, яке стояло перед нами - оцінка якості гри футболістів та випробування нових виконавців, - розпочав він. - Я залишився задоволеним як іграми команди, так і ставленням футболістів до своєї роботи. Для себе відзначив, що якість гри нашої збірної була на високому рівні та, найголовніше, футболісти показали, що у нашої команди є характер. Що стосується результату, то я завжди говорив, що він буде лише тоді, коли хлопці викладатимуться на футбольному полі, будуть думати та отримувати задоволення від гри.

- Зараз у Вас той період, коли Ви можете продивлятися нових футболістів та награвати основу збірної. Зараз багато кандидатів до команди?

- Сьогодні надзвичайно важливо продивитися максимальну кількість футболістів і починати награвати основу команди. Я вже говорив і повторюю ще раз − шанс грати за збірну є абсолютно у всіх молодих футболістів, які будуть відповідати рівню збірної України. Тому хотілося б побажати усім хлопцям вірити у себе. Матчі проти збірних Італії та Чехії продемонстрували, що три дебютанти команди добре проявили себе. Втім, це стосується всього колективу. Що стосується кістяку збірної, можу сказати, що він вже вимальовується.

- Нещодавно Ви відвідали Конгрес тренерів, що відбувся у Донецьку на "Донбас Арені". Наскільки він був корисним для Вас?

- Конгрес, на мою думку, є дуже корисним для українських тренерів, які не можуть поїхати на стажування за кордон. Один з доповідачів робив акцент якраз на дитячо-юнацькому футболі, на особливостях тренувального процесу, у якому все побудовано на роботі з м’ячем, основний напрямок над яким працюють - це техніка футболіста.

Окрім того, що є важливим у футбольних академіях - це те, що багато часу приділяється людському фактору: навчанню в школі, дисципліні, порядку. Вони виховують не тільки футболістів, а громадян своєї держави. Я вважаю, що це є правильна позиція. Серед іншого цікавився, чи відвідують тренери "Челсі", "Реала" матчі молодіжних складів. Мені сказали, що ні. Головна команда у них іде окремо. Цей момент я вважаю є дещо спірним, тому що за часів Лобановського основний склад і дубль - це була одна команда. Схожі принципи, наприклад, і у "Барселоні": Гвардіола, коли був тренером, був на усіх матчах молодіжних складів. Так само Фергюсон - у "Манчестер Юнайтед". У кожного своя філософія.

Україна - футбольна держава, зі своїми традиціями. У березні наша національна збірна здобула шість очок у матчах проти Польщі та Молдови, юнацька збірна (U-17) здобула перемогу в еліт-раунді та кваліфікувалась на ЧЄ-2013, здолавши господарів - збірну Німеччини. Про що це говорить? Про те, що у нас чимало талановитих гравців і тренерів. Ми повинні правильно себе оцінювати, це дуже важливо.

- Дивились матчі національної збірної проти Польщі та Молдови?

- Звісно. Після матчу у Чехії всією команди дивилися матч проти Польщі. Відзначили, що збірна вийшла налаштована на перемогу, а наші гравці хотіли довести, що вони сильніші за суперника. Мені сподобалось, що на полі не було байдужості. Були помилки, але у футболістів горіли очі - це найголовніше.

- Чи спілкуєтесь Ви з тренерами інших збірних?

- Звичайно! Ми постійно спілкуємося між собою, в усіх збірних має бути схожа тактика. Звісно вона підбирається під конкретного суперника, проте обмін інформацією між тренерами є обов’язковим. До речі, про це ми розмовляли з Михайлом Івановичем Фоменком. Всі ми розуміємо, що головне завдання для юнацьких і молодіжних збірних - підготовка футболістів для національної команди. Зараз у національній збірній чимало футболістів з молодіжної команди − це чудовий показник та стимул для інших футболістів.

- Попрацювавши певний період у збірній, Ви бачите бажання у футболістів грати за національну команду?

- Так, і це найголовніше. Футболісти з радістю приїжджають у табір збірної, налаштовані працювати над собою та вдосконалюватися.