Головне

Марта Костюк - український самородок. Все, що потрібно знати про юну українську тенісистку

17.01.2018 19:42 9487 0
Марта Костюк - український самородок. Все, що потрібно знати про юну українську тенісистку


"Домінуй, володарюй, принижуй", - саме так характеризує свій ігровий стиль юна українська тенісистка Марта Костюк.

Перемігши у другому колі Australian Open автралійку Олівію Роговську, Костюк стала наймолодшою учасницею третього раунду Гранд Слемів з 1997 року, коли на цій стадії US Open грала хорватка Мір'яна Лучич-Бароні.

Чемпіон підготував для вас цікаві факти з життя та кар'єри юної киянки.

Народилася в 2002 році в родині Олега Костюка та його дружини Таліни (дівоче прізвище - Бейко).

Батько Марти обіймав посаду технічного директора юніорського тенісного турніру Кубок Антея, мати - в минулому професійний гравець в теніс.

Займалася тенісом з дитинства. Одним з перших тренерів Марти був рідний дядько Тарас Бейко.

"Коли Марті було п'ять років, вона прийшла до мене на тренування, побачила, що з мамою добре, не потрібно сидіти з нянькою вдома або в садку, і захотіла залишитися. Тоді ми вирішили створити групу для дітей, і вона почала тренуватися. Марта займалася разом з усіма, тренування були по три рази на тиждень, і ще вона паралельно займалася кожен день акробатикою", - пригадує мати Марти.

Марта навчається в Школі екстернів у Києві. Просто приходить і здає тести або контрольні. У третьому класі Марта не вчилася, її відразу перевели в четвертий. Але потім стало все більше і більше тренувань, Марта довчилась в школі до 8-го класу включно, а потім з 9-го класу стала займатися екстерном, тому що потрібно було два рази в день тренуватися.

У 2016 році вона виграла турнір Petits As, неофіційний чемпіонат світу серед тенісистів 12-14 років, який вигравали в свій час і майбутні зірки світового масштабу - Мартіна Хінгіс (1991, 1992), Кім Клейстерс (1997) і Дінара Сафіна (2000).

Марта Костюк та Дарья Лопатицька

У серпні того ж року дебютувала на дорослому рівні в Харкові. Там вона в першому раунді поступилася своїй співвітчизниці Олені Плоскіній - 6:0, 6:1.

У жовтні 2016-го Костюк вирушила на турнір категорії ITF в єгипетський Шарм-ель-Шейх. Тут Марта змогла дійти до 1/8 фіналу.

У січні 2017 року Марта Костюк, посіяна під 11-тим номером, виграла свій дебютний турнір Grand Slam - юніорський Australian Open, здолавши перший номер світового юніорського рейтингу швейцарку Ребекку Масарову - 7:5, 1:6, 6:4.

Марта Костюк - переможець юніорського Australian Open

А її гучну промову після перемоги в фіналі бачили в усьому світі:

У травні 2017 перемогла на турнірі ITF в Дунакесі (Угорщина), ставши наймолодшою українкою, яка вигравала професіональний титул в одиночному розряді. У півфіналі турніру Костюк здолала Олександру Каданцу, а в фіналі - американку Бернарду Пера (6:4, 6:3). Примітно, що за весь турнір Марта не програла жодного сету.

У липні 2017 року Марта завоювала золоту медаль на юніорському чемпіонаті Європи в парному розряді і срібну в одиночному.

Марта Костюк і Вікторія Дема - переможниці юніорського чемпіонату Європи

У вересні Костюк здобула свій другий юніорський титул Grand Slam, цього разу в парній грі, де її партнеркою була сербка Ольга Данилович.

Марта Костюк та Ольга Данилович - переможниці парного юніорського US Open

У жовтні 2017 року Марта Костюк перемогла на підсумковому турнірі року у віковій категорії до 18 років, Мастерс ITF, що проходив у китайському місті Ченду.

У фіналі вона переграла словенську тенісистку Кайю Ювану.

Марта Костюк виграла юніорський Підсумковий турнір 2017 року

У жіночому тенісі у Костюк кумирів не було, а в чоловічому подобався Рафаель Надаль, але поки вона не зустріла Новака Джоковича. Зараз, правда, у відповідь на питання про кумира вона каже "Можливо я, але час покаже".

Одного разу Марта зізналася, що боїться приїжджати до Києва після великих перемог. "Відразу все прекрасно, всі тебе люблять, тренуватися не хочеться. Тому я намагаюся відразу їхати в Канни в тенісну академію, де тренуюся".

У березні 2016 року 13-річна Марта Костюк виступила на парламентських слуханнях у Верховній Раді України.

У своєму виступі вона закликала депутатів прийняти закони і створити умови підприємцям, для того, щоб вони могли фінансувати талановитих спортсменів в Україні.

Улюбленим покриттям Марта називає грунт, але при цьому найбільші досягнення у неї на австралійському харді.

А ще, в дитинстві Марта мріяла вийти заміж за Новака Джоковича.

Марта Костюк в компанії Новака Джоковича (праворуч) та Томаша Бердиха

В третьому колі Australian Open на Марту чекає найважливіший матч, в її поки, що нетривалій кар'єрі, проти першої ракетки України та четверотї ракетки світу Еліни Світоліної.

Але при будь-якому підсумковому результату українского дербі, хочеться вірити, що це лише початок видатної кар'єри юної киянки, яка цими днями закохала в себе всю Україну.

Коментарі ()