Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Словаччина: Новачки чемпіонатів Європи

31.05.2016 08:07 2333 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Словаччина: Новачки чемпіонатів Європи

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція.

На черзі - четверта команда групи B. Отож, до Вашої уваги доволі знайома українцям збірна Словаччини.

Словаччина: прізвиська та форма

Відразу варто зазначити, що футбольна команда Словаччини - дебютант чемпіонату Європи. Саме тому збірна цієї країни не має багатьох прізвиськ.

Єдине прізвисько, яке дали словацькій команді їхньою мовою звучить "Bojovni Jondovci". Хоча до футболістів воно не має жодного відношення. "Jonda" (Jondovci) - популярне прізвище серед словацьких імігрантів. А словацькі вболівальники відомі своєю галасливістю та войовничістю, тож слово "bojovni" - ті, що б'ються. Це слово, швидше, означає характер фанів, а не команди.

Ще одна назва "репре". Це щось на кшталт того, як збірну Росії називають "сборная", а збірну України - "збірна".

Домашнім комплектом словаків є біла форма із синіми полосами на рукавах і плечах, а також на трусах. Гостьовим варіантом на Євро-2016 буде синя форма зі, знову ж таки, полосами на рукавах, плечах і трусах - тільки цього разу голубими.

 

Словаччина: історія виступів на чемпіонатах Європи

Як уже зазначалося, збірна Словаччини як незалежна країна - дебютант європейської першості. Найвище досягнення цієї команди - вихід на Чемпіонат світу 2010 року. І не просто потрапляння у топ-32, а ще й путівка в 1/8 фіналу, де словаки програли Нідерландам.

У складі Чехословаччини, яка існувала до 1993 року, словаки ставали чемпіонами Європи (1976-й), були фіналістами Чемпіонатів світу (1934-й і 1962-й) і бронзовими призерами чемпіонатів Європи (1960-й, 1980-й). Ну, і не варто забувати, що саме Чехословаччина є олімпійським чемпіоном з футболу, турнір з якого у 1980 році приймав і Київ.

Словаччина: кваліфікація на Євро-2016

Нам усім добре відомо, як "репре" потрапили на чемпіонат Європи у Франції, адже грали вони в одній групі зі збірною України. Словаки взяли крутий старт, здолавши у двох перших турах Україну й Іспанію - чинного чемпіона Європи. Потім було ще чотири перемоги поспіль, після чого сталася гостьова поразка від іспанців.

У домашньому матчі 8-го туру "Bojovni Jondovci" влаштовувала нічия з підопічними Михайла Фоменка, і вони її вистояли, забезпечивши собі на 99% поїздку у Францію. Підсумковий доробок Словаччини у відборі - 7 перемог, 1 нічия та 2 поразки (друга - від білорусів, у матчі, який уже майже нічого не означав).

Словаччина: тренер

Словаччину на її перший чемпіонат Європи вивів 62-річний Ян Козак (під його керівництвом збірна здобула 17 звитяг, 7 разів зіграла внічию та лише 5 разів програла). Він очолив команду, змінивши на цій посаді Станіслава Григу та Міхала Хіппа у липні 2013 року. Та надолужити втрачене у кваліфікації на Чемпіонат світу 2014 року йому було не під силу.

Контракт Козака був розрахований до кінця листопада 2015 року, а враховуючи, що збірна під його керівництвом вийшла на Євро-2016, то угоду не могли не продовжити.

"Золоті" роки Козака-гравця прийшлися на період з 1979-го до 1982-го років. Тоді він узяв кубок Чехословаччини з Локомотивом з Кошице, де і починав кар'єру. Разом зі збірною країни, якої більше не існує, він став бронзовим призером чемпіонату Європи-1980. Перейшовши у празьку Дуклу, Ян удостоївся звання футболіста року у своїй країні (1981-й), а також ще раз виграв Кубок, а потім і чемпіонат Чехословаччини.

Тренерську кар'єру Козак починав у тому ж таки Локомотиві, а потім перебрався в ФК Кошице. З цією командою наставник двічі виграв чемпіонат Словаччини, а також вивів скромний колектив у груповий етап Ліги Чемпіонів. А під час другого приходу у Кошице він ще й Кубок країни додав до переліку своїх перемог.

Ян Козак. Світлина futbalsfz.sk

Словаччина: голкіпери

Основним воротарем підопічних Яна Козака на полях Франції має бути 32-річний Матуш Козачик із чеської Вікторії з Пльзеня. Він витіснив 33-річного Яна Муху з братиславського Слована, який протягом довгого часу був "номером один" у Словаччині, відігравши 45 матчів у футболці національної команди.

У Козачика, для порівняння, у його солідному віці лише 15 появ за збірну. Проте саме Матуш стояв у всіх поєдинках відбору на Євро-2016. Не думається, що тренер кардинально змінить своє рішення, якого притримувався протягом останніх років.

А третім значиться ще один немолодий голкіпер Ян Новота з віденського Рапіда. Цей футболіст має за плечима всього-навсього дві зустрічі у футболці збірної.

Словаччина: захисники

Безумовним лідером збірної Словаччини у захисті є її капітан 31-річний Мартін Шкртел з англійського Ліверпуля. Навіть якщо він не буде готовий на всі 100% (не зовсім давно він був травмований), є впевненість, що лікарі ставитимуть його на ноги у найкоротші терміни, бо уявити нинішніх "Bojovni Jondovci" без Мартіна майже нереально.

Справа у захисті місце заброньоване за Петером Пекариком (29 років) з німецької Герти. Зліва, найімовірніше, діятиме універсал з московського Динамо Томаш Губочан. А от хто складе компанію Шкртелу у центрі захисту поки сказати важко. Це може бути ветеран Ян Дюріца, який також представляє чемпіонат Росії, або ж Корнел Салата (31 рок) з внутрішнього чемпіонату країни.

Не варто списувати і молодого Норберта Дьйомбера, який у свої 23 роки вже виходив на поле у футболці італійської Роми. Крім того, у списку є ще один достатньо відомий захисник - Душан Швенто, який останні два сезони провів у німецькому Кельні.

Словаччина: півзахисники

У півзахисті у "Репре" грають ті виконавці, яких потрібно боятися найбільше. Тут є і фізично потужні "руйнівники", і швидкі атакуючі хавбеки, котрі можуть у стрімкій контратаці розіграти такі комбінації, що у суперників голова буде йтим обертом.

Передусім, у центрі півзахисту діє головна зірка Словаччини 28-річний Марек Гамшик. Він встиг вийти у футболці національної команди (на момент написання цих слів) аж 85 разів. Юрай Куцка з Мілана (29 років) і Віктор Печовськи з Жиліни (33 роки) робитимуть в опорній зоні все можливе, щоб Гамшик мав можливість вільно "малювати" свої задуми.

На ще дві позиції є відразу кілька прентендентів. Тут залежатиме від того, на який рахунок гратиме Ян Козак. Якщо потрібно буде атакувати, то він може розраховувати на молодого Ондрея Дуду з варшавської Легії, 25-річного Роберта Мака з грецького ПАОКа, Владіміра Вайсса-молодшого (26 років), який грає в екзотичному Катарі, а також Станіслава Шестака (33 роки) з угорського Ференцвароша та Мирослава Стоха (26 років) з турецького клубу Бурсаспор.

Якщо ставка буде на оборону, то з цими настановами можуть впоратися 24-річні Патрік Грошовськи з Вікторії Пльзень. Також із захисту Козак може "підняти" вище Швенто та Дьйомбера.

Світлина futbalsfz.sk

Словаччина: нападники

Словаки не дорахуються на Євро-2016 своїх основних форвардів - Роберта Віттека та Мартіна Якубко. Від себе зазначимо, що ці нападники є досить віковими, тому, можливо, і не змогли б створити проблеми суперникам.

А от хто повинен їх створити, так це 190-сантиметровий Адам Немец (30 років) з нідерландського Віллем II. Він уже показав потенціал у товариському поєдинку з Грузією, коли відзначився дублем. Хоча місце на вістрі атаки може відвоювати і Міхал Дюріш з чеської Вікторії. Цей і на три роки помолодше буде, і більше з'являвся у футболці національної команди.

Словаччина: ставки букмекерів

Букмекерські контори приймають ставки на вихід збірної Словаччини з групи B Євро-2016 з коефіцієнтом 2.10. І це найгірший показник у групі. Також букмекери охрестили "Bojovni Jondovci" аутсайдерами футбольного турніру у Франції. Коефіцієнт на перемогу - 151.00. Гірші шанси мають тільки Угорщина, Північна Ірландія й Албанія (а з Румунією однакові показники).

Фахівці вважають, що навряд чи Словаччина набере більше трьох-чотирьох очок і в кращому випадку посяде третє місце, яке залишає шанси на вихід у плей-офф. А найбільш вірогідним підсумком виступів для команди стане останнє місце.

Чемпіон з такою категоричною думкою букмекерів не погоджується та вважає, що підопічні Яна Козака зможуть піднести чергові сюрпризи. Звичайно, основна боротьба за друге місце розгорнеться між Вельсом, Росією та Словаччиною, і тут досить-таки важко комусь віддати беззаперечну перевагу. Не варто забувати, що словаки обіграли Іспанію у відборі, а на ЧС-2010 вибили у групі саму збірну Італії.

Знайомтесь, Англія: Чи виправдають леви сподівання цього разу?

Знайомтесь, Вельс: Кріс Коулмен і його "дракони"

Знайомтесь, Росія: Ще одна спроба повторити успіх 2008-го року

Коментарі ()